Hele artikkelen

28. 10. 2018 - Bildevisning engasjerer. Nytt tema – bildekritikk

John Colbensen, årets norgesmester i foto, innledet om bildekritikk. Foto: Arnold Hoddevik

Et av bildene som ble utsatt for kritiske blikk, sveisearbeid ved Molde havn. Foto: Arnold Hoddevik

Motiv fra Døråldalen i september 2018. Foto: Frank Hermann Wik

På oktobermøtet startet vi med nytt tema på medlemsmøtene – bildekritikk. John innledet til temaet med teori om hva som er bildekritikk, hva som ikke er det, hvordan gi konstruktiv kritikk og hvordan motta kritikk. I tillegg viste to fotografer sine bilder, og fortalte om bildene og sine interesser. Denne gangen var det Frank Hermann Wik og Rune Lade. Thomas ga også generell informasjon om kommende aktiviteter, og lovet å avsløre en stor overraskelse på neste møte. Her gjelder det å følge med.

Bildekritikk

Definisjon: «Kritikk betyr bedømmelse og vurdering av et arbeid eller en prestasjon av kunstnerisk, vitenskapelig eller annen art.»

Formålet med bildekritikk som tema er å øve medlemmene i å se, tolke og forstå bilder, og se hva som er bra og hva som er mindre bra i et bilde. Gjennom øvelse i bildekritikk kan vi alle bli bedre fotografer. Vi kan bli mer bevisste på hvorfor og hvordan vi tar bilder, og hvordan vi komponerer bildene våre.

Det er et privilegium å motta kritikk.. Husk at den som gir kritikk har tatt seg ekstra bryderi med å studere bildet ditt, tolke det og danne seg en oppfatning av bildet. Kritikeren ønsker å inspirere deg til videreutvikling, så lytt nøye – ta imot med åpent sinn. Det er kritikeren sin mening som blir formidlet. Det er ikke et fasitsvar, men en pekepinn du kan dra nytte av.

Det er også et privilegium å bli bedt om å gi kritikk. Den som ber om kritikk av et bilde, har tillit til deg. Du bør derfor legge arbeid i en god kritikk.

Medlemmene i klubben kan laste ned presentasjonen til temaet fra filer i klubbgruppa vår.

Etter teorien viste John flere innsendte bilder, og utfordret oss på å gi kritikk på bildene. Etter hvert ble det litt lettere for flere å uttale seg både positivt og negativt om bildene på veggen. Vi håper dette kan bli et godt og positivt innslag på klubbmøtene fremover.

Frank Hermann Wik

Frank fortalte at han har allsidige interesser, og har ikke funnet sin stil enda. Han er på vei. Der er utøvende håndballspiller i familien, og håndballkamper er populære. Han viste flere bilder fra håndballkamper, som viste gode actionbilder. Frank liker å prøve nye ting. Han ønsker å ta mer portrettbilder, men også fortsette å prøve ut forskjellig.

Frank var med på høstturen til Døråldalen, og likte landskapet der veldig godt. Han har derfor valgt å vise et bilde fra den turen.

Rune Lade

Rune ønsket oss velkommen til sin merkelige verden. Han likte også Døråldalen veldig godt, men er egentlig en «kystfotograf». Hans lidenskap er sjø og bølger. Han sier selv han ikke er så god på portrett, men liker ellers å ta bilder av levende vesener. «Hovedbabyen» er små, levende vesener, slike som vå går forbi hver dag uten å legge merke til.

Rune har to makrobjektiv. Det ene er ganske enkelt en gammel 50 mm med vendeadapter, og det andre en mer vanlig 105 mm f/2,8. På blitsen har han en hjemmelaget reflektor, som gir det lyset han ønsker.

Diverse

Tre fotografer utmerket seg i årets NM, Geir Jartveit, Peter Elias Hoddevik og John Colbensen.

Valgnemnda er satt i arbeid, for å forberede valget på kommende årsmøte, som blir i slutten av januar 2019.

Hold av lørdag 8. desember. Da blir det julebord på Jentekolonien.

På nestemøte kommer en stor overraskelse, så møt opp.