Hele artikkelen

Tilbake

26. 04. 2017 - Stort engasjement under makroworkshop

Brødskiva ved frokostbordet kan bli et artig makrobilde, gjerne kombinert med noen miniatyrfigurer. Foto: Arnold Hoddevik

Finn et sted, litt mose, en lykt, never, noen miniatyrfigurer og bli der lenge. Dette kan du variere og skape nye motiver og holde på med lenge. Kenneth gjorde det. Foto: Arnold Hoddevik

En av våre nyeste og yngste medlemmer, Jan Olav Høyberg prøver ut litt forskjellig utstyr. Foto: Arnold Hoddevik


En rose, der bakgrunnen er fullstendg fjernet, bare ved hjelp av innstillinger i kameraet og styring av blitslyset. foto: Arnold Hoddevik

Tirsdag 25.04. arrangerte vi makroworkshop for 20 deltakere. Morsomhetene satt løst hos en gnistrende opplagt og kunnskapsrik Roger Brendhagen, som som fenget forsamlingen fra første stund.

Roger tok oss først gjennom en teoretisk del, der vi fikk høre om de mange mulighetene en makrofotograf har, hvordan litt kreative vinklinger, innstillinger og bruk av lys fullstendig forandrer motivet. Vi fikk gode illustrasjoner på hvordan vi med enkle, hjemmelagede midler kunne sette opp studio på stuebordet eller kjøkkenbenken, og skape fantastiske og morsomme stemninger.

Roger illustrerte foredraget sitt med gode bilder av situasjoner, f.eks. hvordan

  • isolere eller fjerne bakgrunnen
  • bruke papir med forskjellig farge som reflektor eller skjerm til å styre blitslyset
  • bruke sprayflaske til å skape dugg
  • bruke vanndråper til å gjøre bildet mer interessant
  • bruke vanlige lamper og tynt stoff til å skape den beste lyssettingen
  • bruke små nøkkelringlykter eller lignende, skjerm for å fjerne skarpt lys eller reflektor for å lyse opp skygger, osv.
  • Lista kan gjøres mye lenger
I den praktiske delen fikk alle deltagerne muligheten til å prøve forskjellige makroobjektiver. Brukere av både Nikon, Canon, Sony og Olumpus kunne finne objektiver til sitt kamera.

Mange hadde tatt med blomster og andre ting de fotograferte, og noen effekter kunne også lånes. Det var tydelig at folk hadde blitt inspirerte til å eksperimentere med motivene og innstillingene, for det var mange forskjellige oppsett rundt i lokalet på Jentekolonien og rundt huset - mellom regnbygene.

Deltagerne skal nå øve videre, og delta i en enkel konkurranse på Facebookgruppa. Hver enkelt kan laste opp to bilder, et der bakgrunnen er mørknet ut ved hjelp av innstillinger og bruk av blits, og et annet, kreativt makrobildet. Bildene må være lastet opp innen tirsdag 2. mai klokken 12. En vinner i hver kategori får en enkel, morsom premie fra Roger.

Deltagerne får også med seg presentasjonen Roger brukte under workshopen, et dokument med masse god tips om motiver og innstillinger og hjelpemidler til en spennende vår med flotte makrobilder.

Vi gleder oss nå enda mer til torsdag kveld, 27. 04. kl 19, da Roger skal vise bilder og fortelle om dem. Han har reist mye, opplevd mye og sett mye med sine kamera. Han er også en morsom foredragsholder, så det blir en fin kveld.

Se mer om Roger Brendhagen her
Følg ham på Facebook:
Roger.Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik


Tilbake

Tilbake