Kreativt foto : Cathrin Flate Reiten.

Det er nå åpnet for innlevering av bilder til klubbkonkurransen- Årets fotograf 2023. 

Innlevering via NSFF sin side - frist for innlevering er 01/10/2023.

Vi har i høst 3 kategorier- maks 3 bilder i hver kategori.

Digital farge- fritt motiv

Digital monokrom- fritt motiv

Digital - Kreativt portrett. 

Her er det bare å utfolde seg kreativt både før- under og etter fotoraferingen. Bruk gjerne Photoshop og brushes som ligger i programmet eller har du  laget brushes selv er det også tillatt. MEN: Alle delene av et bilde skal være fotografert av innsender, som skal eie rettighetene til hele bildet. Dette betyr også at hele bilder eller deler av et bilde laget ved hjelp av IL/ML ikke er tillatt. Intensjonen bak reglene er å fremme fotografering, ikke bilder.

 

 

Vi gleder oss til å se kreativiteten blandt dere og få vise bildene  samt  dele ut premier på Klubbmøtet i November.

 

Macrofotografering med John Colbensen

Tekst: Ann Helen Grebstad

Foto: Ann Helen Grebstad

Vi møtes på Jentekolonien for en enkel teoribit, John viser litt av utstyret han bruker, lett info om linser, mellomringer og div andre metoder for å gjer kamera macroklart, bruk av naturlig lys, lommelykter, vaten og lysplassering. En masser inspirasjonsbilder og forteller om teknikkane brukt i bilda. Han avslutter med en filmframvisning før vi alle drar ut for å leike oss på bakkenivå ved et lite tjern ved Skodjebrua.

Foto: John Colbensen

Ute går vi alle rundt å leiter etter kva vi ønsker å prøve oss på, John går rundt å kommer med tips og triks, tar med sprayflaska og lys for å hjelpe oss med forskjellige utrykk i bilda.

Noen har med telelinser, macrolinser og et par av oss har også med helios med mellomringer (som viser seg å være vanskligare enn vi trudde å jobbe med) men en ting som går igjen med dei fleste av oss: vi er for dårlige på å stikke ut å leike oss med kamera! Dei fleste går ut med et mål om et spesefikt ønske, men kvelder som dette får oss til å sjå at å berre gå ut å ikkje ha et fastsatt mål, men berre ha det gøy enten aleine eller atmed andre er det mykje læring i, og noe mange av oss ikkje tar seg tid til i en hektisk kvardag.

Foto: Mary Ødegård

Foto: Marita Lausund

 Myrull, multeblomster, granskudd, treskjegg, edderkopper... alt er av interesse i kveld, og alt blir nøye studert fra alle vinkler. Folk ligg strødd rundt i myra, skogbunnen og langs stien i jakt på et lite motiv. Bregner som ikkje har komt ut kan bli til dei mest fantastiske motiv. Et lite blad med en vanndråpe? Det er det vel berre å gå forbi... nei da, her er det berre å sette seg ned å sjå på den vanndråpen med stor iver, kanskje kan vi få speilbildet av skogen i den?

Foto: Geir Jartveit

Takk til John for en fantastisk koselig kveld! Godt å sjå deg innom klubben igjen, en lærerik og sosial kveld for oss alle.

Medlemsmøte mai-2023

Tekst: Ann Helen Grebstad

Foto: Knut Erik Alnæs 

Medlemsmøtet startes av konkurranseansvarlig Liv Inger Natvik som deler ut diplomer, heder og ære. Vi gratulerer Monica Elise Vestre med 1 plass i både digital monokrom fritt motiv og digital farge fritt motiv. Og gratulerer til Cathrin Flate Reite med 1 plass i digital tema Lys i mørket. Plasseringane er fra vår runden i vår klubbkonkurranse.

Leonard Løvoll som er regionskontakt for NSFF var også på møtet i kveld for å dele ut diplomer og pin. Gratulerer til Knut Ivar Helland og Odd Helge Rabbevåg med utnevnelsen ANSFF ( Artist norsk selskap for fotografi for fremragende nasjonal fotoaktivitet, 200poeng) Og til vår kjære Cathrin Flate Reiten med utnevnelsen ENSFF (Eksellense norsk selskap for fotografi for fremragende nasjonal og internasjonal fotoaktivitet,1000 poeng) Gratulerer så mykje:)

Etter alle klemmer og applauser er det tid for kveldens foredragsholder som skal ta oss på ei reise gjennom dei fire årstidene

Knut Erik Alnæs «Nordisk natur – gjennom de fire årstider»

Knut Erik er 24 år og startet å ta bilder som 12 åring. Han er tilknyttet Canon som nordisk ambassadør, jurymedlem for NM i naturfoto, vunnet flere priser opp gjennom årene og er en stor inspirasjon for fotografer i alle aldere.

Han starter på vinteren, der han har jobbet med kongeørn over fleire år, oppturer og nedturer. Fra kollaps av skjul til oppbygging av nytt. Mellom studiene er han timesvis og dagesvis ute i naturen for å vente på at dyra godtar has tilstedeværelse, riktig lys og snøforhold. For sin unge alder er det ingenting å si på tålmodigheita has. Med samarbeid med grunneigarar og hyttefolk får han god hjelp til finne både tiur, ugler og andre dyr.

Jobbe med dyr i landskap, perspektiv og vinkler fra ørna i skog til moskusen på snaufjellet.

Våren går til Hornøya i nord og et yrande fugleliv med bla. alker, lomvier, skarv og lunder. Valg av tid han reiser opp er for å få ønsket stemning i bildene av snø og lys. Vi får sjå liver på bakken og livet i himmelen over hauda deira i det fuglen kommer inn til øya.

Dei fleste av oss forbinder nok våren med orrfugl og tiurleik, for Knut Erik er det også en del av våren. Vi for et innblikk i kor mykje han pakkar med og korleis han plasserer seg for å få lyset og det lave perspektivet han ønsker. For oss som var der blir nok barnemadrass dradd fram som en morsom kommentar fra nå av, for det er ikkje berre og berre når myra er fylt av vann og du må ligge akkurat i verste myrdumpa.

Tilbake i skogane er ugla og dens unger som kommer ut på seinvåren mot sommaren utrulig stemningsfylt og litt mystisk å sjå på. Denne lydlause fuglen fra den minste til den største, sylskarpe blikk som får med seg kvar bevegelse fotografen gjer. Å bruke god tid for å få lov til å betrakte uglelivet på nærthold krev nok meir jobb en kva som kan delest av ord.

  

Sommaren er nok det vi fotografer synst er den kjedeligste tida, men Knut Erik minte oss på dei magiske stundene du finn i skumringa på natta om sommeren, med mystiske tåker, disige myrer, midnattsola i nord og om å snu døgnet for å få med seg desse øyeblikka på nattestid. Å jobbe med lyset rett før sola står opp, være ute i det stormskyer kommer innover havet og få dramatikken i bildet, der skyer og lyset er i fokus med et innskudd av ei ørn eller ein enkel måse.

Hausten snakker for seg sjøl med sitt spektakulære fargeshow, stordyra i brunst, brølinga i skogen, kampane blant moskusoksane i fjellet og kanskje går turen for noen av dere til reinsflokker i høgfjellet i år? 

Vi takker Knut Erik for et fantastisk foredrag, dette var stor inspirasjon mange av oss trenger og gode tips og triks til våre neste fotoprosjekt.

Fikk du ikkje med deg foredraget så finn du Knut Erik på instagram, facebook og heimeside www.knuterikalnaes.com

   

  

Foto: Knut Erik Alnæs

Vi øver på panorering

Tekst: Ann Helen Grebstad

Foto: Cathrin Flate Reiten

I godt gammaldags sunnmørsvær møttes vi for en lærerik og gøyal kveld på Vigra for å øve oss litt på panorering.

Vi møttes på langstrekka uttafor flystripa, Geir Srisoi stilte med en snasen Porsche og vi leika UP for en kveld. Trur dette vart Norges mest pentkjørte langstrekke denne dagen av alle forbipasserande, der vi låg i grøftekantane med kamera.

Godt kledde og med godt mot fant vi kvar sine plasser langs vegen, frustrasjon og fliring om kvarandre blir det, en god del uklare bilder med innslag at ett og annet klart et.

Foto: Ann Helen Grebstad

Vi trasker på alle kanter for å få forskjellige bakgrunner, nært og langt fra, for å sjå kva som blir lettast å få bevegelsane riktige på. Vi jobber med 1/160 ned mot 1/20 sek så drar du arma litt skjevt da når bilen suser forbi så er det berre å prøve på nytt i neste forbikjøring. Hastigheten for å få god nok fartsfølelse i panoreringsbilder av biler er 60-80km/t. Noen bruker vidvinkel, andre tele, gøy å sjå alle dei forskjellige resultata etter en sånn kveld.

Foto: Cathrin Flate Reiten

Med litt tips fra Geir så bjynd det å sitte litt bedre, ingen blir eksperter på første forsøk, men du så gøy det er å prøve seg på ting en ikkje gjer til vanlig, og det er super øvelse til fugler i flukt også.

Folket bjynd å bli fornøyd etter kvelden og det gledes til å kome heim å få bilda inn på PC for å sjå om det vart noen blinkskudd.

Takk for en supergøy kveld til alle som var med og til Geir for å stille med bil og gode tips. Trur vi alle håper på gjentakelse!

Foto: Cathrin Flate Reiten

Skodje fotoklubb har hvert år en intern konkurranse for medlemmen, Årets fotograf. Det er to runder- vår og høst, 3 tema hver runde. Den med fles sammenlagte poeng får tittelen årets fotograf. 

Vår runden er akkurat ferdig og etter opptelling og poengfordeligen har vi fått dette resultatet: 

Monica Elise Vestre 27 poeng

Cathrin Flate Reiten 25 poeng

Arnfinn Malmedal 16 poeng

Arnold Hoddevik 13 poeng- Liv Inger Natvik 7 poeng - Geir Jartveit 4 poeng  - Odd Helge Rabbevåg 3 poeng.

Knut Ivar Helland, Peter Elias Hoddevik, Svein Ødegård, Synnøve Tveten, Robin Kerek har alle 1 poeng hver. 

I klassen digital Monokrom- fritt motiv, gikk 1 plassen og 2 plassen til :

Monica Elise Vestre.

1 pass med bildet "Too Young" 

Juryens kommentar: Et dramatisk portrett med et intenst blikk.  Åpenbar krigsangst. Godt belyst og komponert. Juryens enstemmige førsteplass.

 

 

2 plass for  bildet " Iceland"

Juryens kommentar : Godt fanget stemning. God dybde, velkomponert med fine linjer.

 

3 plass gikk til Arnfinn Malmedal  for bildet "Froskeliv

Juryens kommentar: Flott froskeportrett med et fokuspunkt som løfter motivet ut av omgivelsene. Breddeformatet er dristig og velvalgt.

 

I klassen digital farge -  fritt motiv 

1 plass Monica Elise Vestre  for bildet "Sound of silence"

Juryens kommentar: Nydelig bilde. Komplimentære farger. Veldig vellykket LE-bilde.Flott komposisjon. Klart beste bilde.

 

2 plass : Cathrin Flate Reiten for bildet "Tunes Below II "

Juryens kommentar:  Spennende og annerledes bilde. Velkomponert og nydelige farger.

 

3 Plass : Arnfinn Malmedal for bildet "Morgenlys og en luring"

Juryens kommentar: Et bilde med et fantastisk lys. God blikkontakt. Ingen forstyrrende elementer. Naturbilde fullt av sjarm.

                                                                                                                                                

I klassen digital - bundet tema- Lys i mørket

1 plass : Cathrin Flate Reiten for bildet "The church II

Juryens kommentar: eknisk perfekt bilde, tatt på helt riktig tidspunkt. En klar vinner.

 

2 Plass : Arnold Hoddevik for bildet "Light Trails" 

Juryens kommentar: Godt bilde som trolig har vært godt planlagt. Imponerende godt eksponert, det gjelder både forgrunn og hav og himmel

 

 

3 pass: Arnold Hoddevik for bildet "Bridge to freedom" 

Juryens kommentar: Fin komposisjon. Fin utnyttelse av negativ space.

 

 

Fototur til Dovre

Tekst og foto: Ann Helen Grebstad

Denne helga tok vi oss en tur til vakre Dovrefjell i jakt på vårliv. Vi møttes på Fokstumyra fredag ettermiddag for en spasertur ut til observasjonstårnet. Myrvåk og blåstrupe blir observert, men lite på nært hold. I påvente av liv blir vi pratandes med Borgar Tessem som vi møtte på i tårnet.

Det blei fort liv i leieren når dei to første jagerflya kommer susande rett over hoda på oss. Til noens store forbannelse med tanke på verneområde og hekketid og til andres store fornøyelse. Det ble en god del lavflyging over oss og masse gode bilder av belgiske F16.

Turen vidare går til Vålåsjøen for å finne storlom og det skal ikkje lange stunda til før den kommer svømmande mot oss. Vi får oss litt bilder i kveldslyset før vi avslutter for dagen.

Oppe på Furuhaugli blir kvelden tilbrakt med grilling, vin og øl. Geir drar ut både grill, stoler, bord, vinglass, bålpanne og alt annet du kan tenke deg... det som ikkje får plass inn i den vogna trenger ingen. Mykje gode historier, latter og prat vart delt denne kvelden:)

Vi stod oppat i gryotta for å finne storlomen kl 0500... var ikke mange som fikk mye søvn denne natta.

Det er en nydelig morgen, sol, varmt og lite vind så tidlig, men den tar seg opp utover. Jervenduker med ivrige fotografer ligg strødd langs Vålåsjøen meda storlomen gjer det den kan best, sjå flott ut i sollyset.

Etter noen timer drar vi oppat for en liten kvil og litt frokost før mogop står på timeplanen. Inne på Hageseter ser vi mogopen fra bildøra, tuer på tuer med mogop. Her blir macro, helios og probelinser brukt ivrig, et å annet mobilbilde av romper i været og linsa i graset blir det også.

Et kjapt besøk bortom campingvogna til naturfotoparet Eddie og Elin blir det også før turen går tilbake til storlomen og ei lita kveldsøkt der.

Kvelden blir avslutta med grilling og sosialt rundt bålpanna til langt på natt.

Søndagen tar vi rolig, får pakka sammen, vaska ut av hytter og søve ut litt fra kvelden. Vi setter snuten mot Hageseter og tusler oss opp i skogen på jakt etter blåstrupe, en plass kommer han ikkje, men vi hører den litt lenger borte og beveger oss mot lyden, der kommer den kjapt og vi får en intens blåstrupe shoot. Den poserer på alle kanter og beina våre får vinger å gå på meda vi spring rundet der som besatte papparazier på jakt etter kongen sjøl. 10000 skritt seinare sei vi oss fornøgde for helga. Vi tusler tilbake til bilane for en lang kjøretur heim.

Tusen takk for ei fantastisk helg og vi gleder oss alt til neste!

 

Tema Panorering
 
Foto: Thomas Moltumyr
En fin gjeng deltok på medlemsmøte med tema panorering og rollershots av biler ledet av Geir Srisoi.
Han startet med å forklare hva panorering og rollershots er, og forskjellen på de to. Valg av objektiv er største forskjellen her for å få de skarpeste bildene og mest mulig følelsen av fart i bildene. Han forklarte hvilke innstillinger,  fokusvalg, vinkler og metoder som er best å bruke.
 

Panorering foto: Geir Srisoi                                                                                      Rollershot foto: Geir Srisoi
Metoden han forklarte om panorering kan selvsagt brukes til flere motiver enn biler, og vi fikk se eksempler av blant annet sykler og fly.
 

Foto: Geir Srisoi
Det ble stilt flere spørsmål og praten gikk frem mot pausen.

Etter en kaffekopp og litt å bite i fikk vi høre om turen Geir hadde til Masai Mara i april. Han viste flotte bilder og filmsnutter av alle dyrene, fuglene og menneskene han møtte der. Det er ikke å legge skjul på at lysten på en tur dit ble sterkere.
 

Foto: Geir Srisoi
 
Her kan du også se en filmsnutt fra Masai Mara: (248) Africa - YouTube

Vi skal finne en kveld om ikke lenge hvor vi kan møtes for å prøve oss på panorering. Så vi gleder oss til en fartsfylt kveld med en sporty bil.
 

 

Mange av medlemmene i Skodje fotoklubb fikk plasseringer høyt oppe på premieliten i vår runden NM foto 2023.

Cathrin Flate Reiten fikk Leif Preus prisen for beste portrett med bildet Focus, dette bildet fikk også  bronse i klassen digital monokrom fritt motiv.

Memories fikk sølvmedalje i klassen digital kreativ.

Showing off  fikk bronsemedalje i klassen digital farger fritt motiv

Old Pier fikk Hederlig Omtale i klassen Kulturlandskap/Urban natur.

Monica Elise Vestre fikk Hederlig omtale for bildet Sound of silence i klassen digital farge fritt motiv

John Colbensen, fikk Hederlig omtale for bildet Unlucky i klassen digital Kreativt

Liv Inger Natvik fikk Hederlig omtale for serien Flow i klassen papir kolleksjon fritt motiv

I NM for Undom under 25 år fikk Peter Elias Hoddevik Hederlig omtale for Milky Way i klassen digital farge Fritt motiv

I tillegg ble 63 av bildene fra Medlemmene tildelt utmerkelisen Antatt, noe som gis til ca 20/25 prosent av alle innleverte bilder

Vi gratulerer. 

Sesongen er her, lunden er tilbake i lundeura!


Foto: Thomas Moltumyr


En liten gjeng på fem møttes i lundeura på Runde i Herøy Kommune torsdag 19.
Målet med turen var å få observere og tatt noen bilder av den utfordrende lille raketten, også kalt Lundefugl.
Selv om der er over 80 arter som hekker på Runde hvert år er det stort sett Lundefuglen som trekker mest folk.
Ifra innegjerdet område er det mulig å observere lunden der den bygger rede og finner tilbake til maken sin etter månedsvis på sjøen.


Foto: Thomas Moltumyr

 

Vi brukte noen timer på fjellet denne kvelden for å få noen bilder av denne utrolig kjappe fuglen på minnebrikken.
Noen med mer hell enn andre i å få fanget den i luften, men øvelse gjør mester!
Vi satser på mange flere turer iløpet av våren/sommeren før den atter en gang flyr til sjøs.

Avslutter artikkelen, med noen stemningsbilder fa turen.

Lysmaling av bil og lek med lys i mørket på Blimsanden, Vigra

 

Fredag kveld møtte vi 11 stk og var klar for å leke med lys I mørket. Geir hadde med seg ei Porsche 911 Carrera 4S i spesialfargen Fjordgrun (type grønn) som er ganske så utfordrende å ta bilder av fordi den da alltid vil se blå ut på bilder. Men vi tok utfordringen i vakker solnedgang.

Foto: Liv Inger Natvik                                                                                              Foto: Geir Jartveit

Når vi kom var det fortsatt litt for skarpt sollys å starte med lysmaling av bilen så vi tok detaljbilder og bilder fra alle vinkler i det flotte lyset. Geir kjørte også bilen (litt god gammeldags burning) noen runder på stranden så vi fikk prøve oss litt på panorering.

Foto: Geir Jartveit                                                                                                  Foto: Cathrin Flate Reiten

Foto: Cathrin Flate Reiten                                                                                     Foto: Liv Inger Natvik

Når det ble mørkere lekte vi oss med lysstaver rundt bilen i forskjellige farger. Noe dans, sakte bevegelser, veiving i alle retninger og mye latter kan det rapporteres om. Vi fyrte opp stålull i visp hvor Mr Srisoi tok på seg støvlene og virkelig bød på seg selv ute i vannet for å gi oss en flott bakgrunn og speiling i vannet. Vi bevitnet bølger som dessverre var litt høyrer enn støvleskaftet, så det gikk som det måtte da..

Foto: Cathrin Flate Reiten

Så etter et skoskift var vi klar for instruksjoner og testing av lysmaling. Vi prøvde forskjellige metoder på alt fra 2 til 20 sekund lukkertid, lys under bilen, inni, og på siden i tillegg til å gå rundt bilen med lysstaver med forskjellige tidsintervaller. Det ble til tider litt utfordrende siden vi alle stod på forskjellige steder og lyset ble derfor ulikt for alle vinklene. Men det var artig å få prøve hvordan dette gjøres for å få frem den kule effekten denne metoden gir.

Foto: Cathrin Flate Reiten

Vi avsluttet rundt midnatt da det ble utfordrende å trykke på utløserknappen grunnet veldig kalde fingrer. Men vi hadde en svært kjekk og sosial kveld som vi sikkert kan gjøre igjen ved en senere anledning. Lite tips da til klubbleder...vadebukser!

Takk til alle fremmøtte!