Så kom resultatene for NM i foto. Nok en gang ,gjorde Skodje Fotoklubb en meget god figur.

Først og fremst må vi gratulere hverandre med fjerde NM-tittel som Årets klubb. Vi fikk en super høstrunde og var suverent best i sammendraget. SFK vant klubb-NM igjen.(bildene vi deltok med, ser du i en tidligere artikkel.

Peter Elias Hoddevik, ble nok en gang Årets Ungdomsfotograf. En tittel han har vunnet flere ganger tidligere. Gratulerer så mye til vårt yngste fototalent.

Leif Preuss-prisen, henger høyt, da denne tildeles beste portrett i hele NM. En pris som klubbmedlemmer har vunnet 4 ganger tidligere. Cathrin Flate Reiten holder tradisjonen i hevd og vant denne prisen med gullbildet hun hadde i småprint-klassen. Et meget vakkert portrett med tittelen "Confidence"

Knut Ivar Helland tok gullmedalje i Digital mono-klasse med et lekkert akt-utsnitt. Tittel : "Light"

Det ble et par Hederlige Omtaler også, til henholdsvis Cathrin og Liv Inger.

Ellers var der flere som fikk antatt sine bilder. Så igjen, klubben gjør det godt i NM...Gratulerer til alle :)

 

Vyrde medlemmer !
 
Det er snart klart for neste klubbmøte, og da får vi besøk langveisfra, av et medlem som reiser helt fra Halden for å møte oss.
Der bor den kunstneriske dama Eowyn (Anne) Ruud Olsen midt i skogen, i et gammelt menighetshus sammen med samboer, 54 kaniner, 5 påfugler, en haug med ender, samt nydelige Shareef - en blind Husky/Malamutt.
 
Hun er født i Sarpsborg, men oppvokst i Paris, København og Den Haag.
 
Hun har stilt ut bilder i Oslo siden 2011, både hos "Skeive Kunstnere" og på "Sexibition". Hun har også hatt bilder til utstilling i London på Erotic Art Exibition.
 
Inspirasjon og ideer: Selv sier hun: "Hmm…ideene og inspirasjonen tar jeg fra livet, og bøker og verden, og utvikler ideene via assosiasjoner.
Livet er ikke alltid pent og flott, men samfunnet ser ut til å ville gjemme den siden. Men jeg sier: ikke gjem det!"
 
Andre sier om Anne: «I would say that Eowyn are the Rubens of the photography world with a pinch of Hyronamus Bosch thrown in for good measure! Eowyn use the dark as effectively as the light and revel in raw human emotions!»
 
«Ann’s exploration of human psychology in a quickly shifting world is through the lens of her camera. Whether she’s aware or not, the Dutch old masters like Pieter Claesz and Jan Steen are clearly inspirational to how Ann composes her subjects and how she masterfully manipulates light and darkness to reveal the full spectrum of passionate suffering and delights that make up the portfolio of human emotion.»
 
Regner med de fleste har fått med seg noe av kunsten denne dama produserer, og nå skal hun vise oss mer. Hun skal også fortelle oss litt om hvordan hun gjør det, og hvordan hun lyssetter disse fortellende fotografiene sine.
 
Vi kommer også til å sette opp et lyssett eller to med en bakgrunn, slik at folk får prøve seg på litt spesielle settinger. Kjenner jeg Eowyn rett, så har hun sikkert med sminke i bagasjen til en slik økt. Kostymer har vi tilgang til på loftet.
 
Vel møtt !!
 
(Tekst: Rune Lade/Foto: Eowyn)
 

Som dere sikkert vet, bruker vi som klubb å delta i klubb-NM for fotoklubber. Det plukkes ut 20 bilder som skal representere klubben. Hver fotograf/autor, har ikke lov å delta med mer enn 4 bilder. Vi fikk tilsendt en del bilder fra dere og her er de 20 som ble plukket ut til klubb-nm høsten 2021. (Det skal være dansk jury denne gangen )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rett over 20 stykker møtte opp når undertegnede skulle ha en helkveld med photoshop som tema. Ny utgave av photoshop har nettopp kommet ut og det var naturlig å nevne litt av det som er nytt der,  bl.a. maskering. For å markere et objekt i bildet, kan man nå bare hovre musepil over objektet, så vil Photoshop automatisk lage en tilnærmet perfekt maskering. Meget tidsbesparende.

Ellers ble det gått gjennom Camera Raw (som også har kommet i ny utgave). Lagmasker ble også gjennomgått, og en del av verktøyene på verktøylinjen.

Kvelden gikk raskt unna og 2,5 timer med photoshop var sikkert nok smile

Håper at dere som var der fikk litt utbytte, og at det muligens ga litt inspirasjon til å teste ut nye redigeringsteknikker i Photoshop.

 

John

 

 
Siste dagen i september, og medlemsmøte under tilnærmet normale omstendigheter. Det føles bra... 
 
Takk for oppmøte, og takk for et godt møte.
 
Vi var så heldige at vi fikk "knabba" Heidi Mellingen til denne kvelden. Hun hospiterte og overnattet hos søskenbarnet sitt, Bjørn Nedreskodje, noe som gjorde det litt enklere for henne å møte oss.
 
 
Heidi har et aktivt fotoliv, noe vi alle fikk ta del i denne kvelden. Vi fikk være med på reise til regnskogene i Equador og ut til Galapagos via Quito på fastlandet, der hun fortalte om sine opplevelser, samt samfunnsforskjeller som det helt sikkert er vanskelig å forestille seg fullt ut for oss trauste nordmenn. Hun tok oss gjennom regnskogen i et yrende fugleliv, og ut på øyene der hun viste bilder av fuglearter av den meget eksotiske sorten. En av fuglene hun viste frem er faktisk så sjelden at de måtte rapportere den inn som "funn" til myndighetene. Videre viste hun bilder av en rekke arter med Iguaner som finnes på Galapagos. Mener å huske der er 15 forskjellige Iguanarter på øya. Pluss at der er oppdaget en ny art, Rosaiguan, som faktisk er artstruende for de som allerede finnes der.
 
Vi ble vist flotte bilder av Kolibrier av forskjellige slag, Fregattfugler, Blåfotsule, Maskesule, Darwinfinker, Galapagossjøløve, Pingviner og en helt spesiell, liten ugle som jeg dessverre ikke husker navnet på. Og selvfølgelig Iguaner. Artige skapninger som kan omtales som uvante på våre breddegrader.
 
Heidi tok oss videre med på en reise til Kambodsja og Vietnam, der de hadde startet reisen mot Vietnam fra Kambodsja i en elvebåt på elven Mekong. Hun tok oss gjennom de kulturelle forskjellene gjennom hele turen, fra båten, inn mot elvebredden og livet langs. Og helt inn til menneskene og livet de levde på sin sedvanlige måte, videre til storbyen langs elven, og helt til Ho Chi Min City. Det virket å være en veldig kontrastfull reise.
 
 
 
Derifra bar det rett hjem til Hedi's hjemmelagde fotoskjul som hun hadde ønsket seg til burdag av kjæresten sin. Enkelt, funksjonelt og effektivt i forhold til å ta flotte fuglebilder.  Hun fortalte også om prosessen og mail korrespondansen til 10 forskjellige grunneiere for å få tillatelse til å sette det opp, før hun konkluderte med oppføring på riktig sted. Artslivet var gjenkjennelig norsk, men likevel småeksotisk når en kom til rovfuglene (falker) som oppsøkte forplassen. 
 
Vi takker for at vi fikk lov til å være med på denne reisen og at du tok deg tid til oss på Skodje. Vi ønsker deg velkommen tilbake ved en annen anledning
 
Tekst: Rune Lade
Foto: Thomas Moltumyr

Eksotiske steder og hverdagen her hjemme.

 

Heidi Mellingen er en naturfotograf fra Oslo som fotograferer ulike landskap, ville dyr og fugler. Hun er nestleder i BioFoto, Norges største forening for naturfotografer, og deltar i juryen hos Villmarksliv sin konkurranse «Fotojakta».

I dette foredraget vil du få se bilder og høre historier fra Galapagos, Ecuador, Vietnam og Kambodsja, i tillegg til hennes foringsplass i Oslo.

 

 

Vel møtt!

 

Endelig ble det mulig å arrangere klubbmøte igjen. Nesten et år siden forrige ordinære møte... 

Det viktigst nå er å få klubben ut av koronadvalen, så vi begynte med et uformelt møte uten mye på programmet. Rune viste bilder han har tatt i løpet av koronaåret, og Bjørn viste bilder han har tatt med mobilen i løpet av årets sommer. Mange flotte bilder fra begge to, og ikke minst gøy å se bilder igjen... Vi er nok flere enn undertegnede som har hatt en aldri så liten fototørke i denne perioden... ;)

Resten av møtet ble brukt til å informere om høstens planer, samt fotoprat og sosialt samvær...lenge siden sist :)

 

I september får vi besøk av Heidi Mellingen fra Biofoto. Hun vil ta oss med på en bildereise verden rundt. Det er noe å glede seg til :)

Gamle og nye medlemmer er hjertelig velkommen :) 

 

 

 

 

Da har vi fått resultater for første runde av Årets Fotograf 2021.

I Fritt tema monokromt, gikk Knut Ivar Helland av med gullet. Hans bilde "Kannesteinen MW" gikk til topps i denne kategorien.

I den andre kategorien vi hadde, gikk Odd Helge Rabbvåg av med seieren. Hans bilde "The nestbuilder" gikk til topps her:

Hele resultatlisten kan du se her : Resultater første runde Årets Fotograf 2021

                         AFIAP til Monica Elise Vestre

Monica er første kvinne i klubben som mottar den internasjonale hedersutnevnelsen AFIAP. AFIAP er en forkortelse for:

«Artiste De La FéDéRation Internationale De L'Art Photographique»

For å få denne utmerkelsen må kandidaten ha utmerket seg i internasjonale fotokonkurranser med FIAP-patronage (dvs at FIAP har godkjent konkurransen).Videre er kravet at kandidaten har hatt suksess i minst 15 internasjonale konkurranse i minst 8 forskjellige land. En må ha oppnådd minst 40 aksepterte bilder med minst 15 forskjellige motiv. 10 % av bildene må ha fått minst akseptert i «print-kategorier». Altså må 10 % av bildene ha vært papirkopier.

I tillegg må kandidaten fylle ut søknadsskjema og legge ved 5 forskjellige digitale bilder, der hvert bilde må ha oppnådd minst 3 aksepterte i forskjellige konkurranser.

 Monica hadde alle kravene inne og har dermed fått innvilget søknaden fra FIAP.

Skodje Fotoklubb gratulerer så mye med utmerkelsen…fullt fortjent.