Interesserte deltagere på fotosafari med Roger Brendhagen i høyre bildekant. Foto: Arnold Hoddevik

Livlig prat i pausen, og interesse for utstyret til Roger. Foto: Arnold Hoddevik

Se opp for den slangen der borte... Foto: Arnold Hoddevik


Fjellrev i måneskinn imponerte flere - særdeles godt gjort å få alt til å klaffe så godt - samtidig. Foto: Roger Brendhagen.

Torsdag 27.04.17 var vi en bra forsamling på safari i Sri Lanka, India, Finland, Island, steder i Norge, som Svalbard, Runde og Dovre, mesterlig guidet av Roger Brendhagen, Nikonambassadør og en av Norges fremste naturfotografer. Både vanlige dyr og mer eksotiske og flere både farlige og livsfarlige, men også mer vanlige dyr kunne studeres på nært hold – flere meeeget nært.

 

Roger viste gjennomført superkvalitet på hvert eneste bilde, fine stemninger, eksotiske og mer vanlige dyr - tett på, fortellende og mange unike bilder, vakker natur, morsomme historier og kommentarer. Ikke minst fikk vi mange nyttige og praktiske tips, tydelig demonstrert med bildeeksempler - mest som på et kurs i naturfoto. En kveld vi ikke glemmer så fort.

Både den tekniske kvaliteten, komposisjonen og stemningen i bildene var slående, men det er neimen ikke liksom bare dra ut å ta slike bilder. Tenk all forberedelse som må til, studere dyrene, deres adferd, lynne og lokalisering og andre egenskaper. Vi er kanskje vant til å måtte snike oss inn på de ville dyrene vi vil fotografere dem på nært hold. Andre steder er det kanskje slik at normal adferd oppleves som ufarlig, mens en snikende person kan bety fare, og fører til at motivet stikker av.

Slanger, leoparder, tigre, krokodiller, neshorn, moskus, fjellrev og andre dyr har alle sine personlige egenskaper, og potensialet for å bli skadet eller drept er veldig ulikt. Noen angriper og dreper eller lemlester mennesker, mens andre skyr mennesker. Noen omgås også mennesker, og noen av disse stjeler alt de kommer over. Dette og mye mer må en naturfotograf kjenne til, for å kunne skaffe bilder som skiller seg ut fra mengden, og for å bokstavelig talt overleve alle farene som lurer. Lokalkjente guider og sjåfører er også en forutsetning og nødvendig hjelp mange steder.

Fotografering handler veldig mye om å utnytte lyset. Morgen og kveld er ofte de beste tidene å ta bilder på. Da er lyset ikke så hardt som midt på dagen. Perspektiv og forgrunn spiller også viktige roller i ethvert bilde. Roger viste oss også hvordan bare små endringer utgjør forskjellen på et vakkert bilde og et ordinært.

Flere tilbakemeldinger fra deltagere på arrangementet var overbegeistret. Noen uttalelser: ”Når man både er biolog og fotointeressert, så var dette en strålende måte å tilbringe en torsdagskveld på. Tusen takk! Bildet av fjellrev i kontur inni fullmånen må være et av de vakreste bildene jeg har sett!”
”Flott foredrag og flotte bilder!! Neste klubbtur er til Runde i mai - blir nok liggende på magen hele gjengen”
”Tusen takk for to inspirerende kvelder!! Her er det åpenbart bare å ligge lavt”
” Takk for en spennende reise i dyrenes verden.”

Til og med fra Surnadal på Nordmøre kom det flere tilhørere. Vi skulle ønske flere hadde forstått for en fantastisk reise vi fikk være med på.

Se mer av Roger Brendhagen:RogerBrendhagen.com
På Facebook: Roger Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik