Fotograf, fotohistoriker og kunstner, professor Robert Meyer. Foto: Harald Medbøe

Snart er det klart for en helaften med en av Norges mest betydningsfulle personer innen fotografi gjennom en mannsalder, Robert Meyer. Han vil holde foredrag og vise bilder. Tema for kvelden er fotografiets estetikk og tolkning, samt «Icons of the 60s», ikoniske bilder av kjendiser i inn- og utland.

Mest kjent her hjemme er han kanskje for oppbyggingen av The Robert Meyer Collection (RMC), Norges største private fotohistoriske kunstsamling. Den ble senere solgt til Nasjonalmuseet, og omfatter m.a. mer enn 8000 bilder, med hovedvekt på norsk og nordisk fotografi over 160 år.

Meyer har også vært fotograf ved Finger¬trykk¬avdelingen ved Kriminalpolitisen¬tralen, for Ingrid Espelid Hovig, Vårt Land, Programbladet, kunstanmelder i Aftenposten og gitt ut Norsk fotohistorisk Journal. Han har fotografert mange kjente personer, som John Lennon, Yoko Ono, The Rolling Stones, Bob Dylan, Rory Gallagher, Julie Felix og norske artister, som Wenche Myhre og Inger Lise og Terje Rypdal. Flere av disse bildene er en del av "Icons of the 60s".

Arbeider av Robert Meyer er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet, Olav Løkkes samlinger i Oslo, Preus museum i Horten, Norsk kulturråd, Bibliothèque Nationale i Paris og Polaroid Collection i Amsterdam.

Han har hatt en rekke egne utstillinger, og har også vært kurator for utstillinger. I 2010 bygget han m.a. opp åpningsutstillingen ved Rockheim, Norges nasjonalmuseum for rock i Trondheim.

Robert Meyer har vært forkjemper for etablering av kunstutdannelse på høyskolenivå, og bygde opp Institutt for fotografi ved det vi i dag kjenner som Kunsthøgskolen i Bergen. Han har også stått i spissen for etablering av Forbundet for frie fotografer, Norsk fotohistorisk forening, og ble dessuten den første styrelederen i Stiftelsen Fotogalleriet 1979. Arbeidet han utførte gjennom disse organisasjonene har vært spesielt viktig for det fotografiske kunstmiljøet i Norge, og han har gjennom sin professorgjerning vært med og utdannet en hel generasjon fotokunstnere i Norge.

Gjennom sin omfattende forskning, sine forelesninger ved universiteter og kunstakademier, og ikke minst som kunstkritiker i Aftenposten, har Meyer drevet en utstrakt formidling av norsk og internasjonal fotohistorie. Han har også holdt utallige foredrag om norsk fotohistorie i utlandet, hvor han har høstet stor anerkjennelse.

Nå kommer han altså til Skodje... Stedet er Kultursalen i Gomerhuset, torsdag 24.11 2016 kl 18.00. Unn deg en helaften med foto. Møtet er åpent for alle, så kom du også. Billettpris: 100,-. Medlemmer av Skodje Fotoklubb: Gratis.

NSFF-magasinet