Fyrverkeri fra årsskiftet 2016/17 på Glomset i Skodje. Foto: Arnold Hoddevik

Fyrverkeri fra årsskiftet 2016/17 på Glomset i Skodje. Foto: Arnold Hoddevik

I dag er det nyttårsaften - 31. desember 2017, og det er på høy tid å planlegge det som for noen er kveldens viktigste fotoaktivitet.

Her er noen tips om hvordan du tar gode bilder av fyrverkeri.

  • Finn frem stativet. For å få gode bilder, må du bruke lukkertider på flere sekunder. Derfor er det viktig å ha et stødig fundament for fotoapparatet.
  • Lad alle batterier. Når det er kaldt, går strømmen fortere ut.
  • Finn et sted der du får god nok avstand til fyrverkeriene og samtidig god utsikt.

Slik stiller du inn kameraet.

  • Slå av autofokus. Du klarer allikevel ikke å fokusere, uten at du har et lyst punkt i passe avstand. I så fall kan du fokusere på dette punktet og så slå av autofokus. Elles vil kameraet ikke gå av når du vil, men søke og søke etter et fokus.
  • Sett ISO på 200
  • Bruk manuelle innstilinger, så sant du kan. Sett blenderen på f/8 eller der omkring
  • Bruk lukkertid på noen sekunder. Bildene jeg har lagt med her, er tatt på 5 sekund.
Eksperimenter gjerne med lukkertidene. Dersom du vil ha full kontroll, bruker du innstillinga Bulb. Da er lukkeren åpen så lenge du holder utløserknappen inne.

 

Dersom du vil ha flere utskytninger på samme bildet, kan du ha med en sort kartong eller bruke objektivdekselet til å skjerme for andre lyskilder, mens du venter på neste utskytning. Lys fra gatelykter og bebyggelse kan lett føre til at deler av bildet blir overeksponert, dersom lukkeren er åpen for lenge. Tenk over om utskytningene eksploderer på samme sted. Det blir ikke nødvendigvis noen suksess på samme eksponering.

Et supert sted i vårt distrikt er fyrverkeriet på Glomset i Skodje. sjefen der ble jo verdensmester i 2017. Dette er kanskje det flotteste fyrverkeriet på våre kanter. Ålesund sentrum er også supert utgangspunkt for å ta bilder av fyrverkeri. Der er ekstra sterke lyskilder fra bebyggelse, så her er det viktig å passe lukkertiden.

Lykke til med feiringen, og vær forsiktige, så ingen blir skadet.

Tekst: Arnold Hoddevik