NSFF har åpnet for innlevering til NM i Foto, og vi har flere enkeltmedlemmer som ligger godt an til å komme på pallen, når det hele nå skal avgjøres.

Høstrunden var spennende, men denne blir enda mer spennende... Skodje Fotoklubb ligger på andreplass etter første runde, bare ett fattig poeng bak klubben som leder. Vi håper derfor at alle klubbmedlemmene kjenner sin besøkelsestid, og deltar i siste runde. Vi kan ta gullmedalje...og dermed være landets beste fotoklubb :)

Det koster kr. 100,- å være med, og dette betales til NSFF. For dere som skal være med i printkategoriene, så er fristen satt til 5.april. Innen da må alle print leveres ferdig merket til John, slik at han får sende dem samlet til NSFF innen fristen. Frist for digitale bilder er 15. april.

Skodje Fotoklubb har gående en konkurranse der vi kårer "Årets Fotograf 2015". Første runde ble avholdt i fjor høst, og nå er det duket for runde to, som også er den siste.

Vi har tre innleveringer, der to av temaene er "Fritt". Det ene i farger og det andre i monokrom. Det siste temaet er "Kortreist". Dette temaet ble stemt frem av klubbens medlemmer, og kan vel sies å være et ganske generelt tema?

Husk at det er lov å levere inntil 4 bilder i hvert tema, JPGformat og lengste side skal være 2400 piksler. Klubbkonkurransen er en fin plass å øve seg på å delta i konkurranser, så bli med folkens :)

Frist for innlevering er 29. mars.

 

 

 
 

 

På februarmøtet var det nesten fullt hus, da tre av fotoklubbens medlemmer tok til ordet og projektoren for å fortelle om og vise frem sine bilder.

Først ut var Cathrin Flate Reiten, som fortalte at det hele begynte i 2007 og at timene flyr foran pc-skjermen når hun lager sine kunst/komposittbilder, som bærer preg av yndlingsfargen blå.

I starten var det mye prøving og feiling, og søken etter ny kunnskap var alltid tilstede. Tørsten etter kunnskap er der den dag i dag, og bilder av alt mulig blir lagret og sortert til senere bruk, slik som bilder av blåskjell, skyer, bølger, gamle vinduer og annet som kan brukes i kreative bilder.

Cathrin har også laget ett lite fotostudio i hjemmet der hun tar bilder i forskjellige genre som portrett, barn, gravid og aktfoto. Selv om studioet er lite, er ambisjonene store!

Etter pausen var det Astrid Woll sin tur å fortelle litt om sin fotoverden. Hun tok oss med ned i dypet. Ned i taren, hvor fisker og kråkeboller lever!

Astrid har studert biologi, og under havoverflaten trives Astrid som fisken i vannet. Med kamera, undervannshus og dykkerutstyr oppdager hun stadig nye ting under bølgene. Midsundstraumen og Skodjestraumen er hyppig besøkte steder for å utforske livet i havet. Korallen dødmannshånd, reirskjell, gråsteinbit, kråkeboller og grønngylte er noen av artene Astrid liker godt å fotografere.

Liv Inger Natvik var siste fotograf for kvelden, og satte på et slideshow med fantastiske bilder! At Liv Inger har flere antatte og 2. plass i internasjonale konkurranser kom godt frem i bildene vi fikk se. Her var det mange flotte motiv å hvile øynene på! Molja, Alnes og Klokkersundet er godt besøkte steder av Liv Inger.

Hun liker å vise frem bildene sine, og bakgrunnsbildet på jobbpc er i konstant utskiftelse. Vi får også se ett bilde av doveggene hjemme hos Liv Inger, og 3 av veggene er dekket av bilder i forskjellige størrelser og format. Vi er stumme av beundring av bildene vi fikk se!

Kristoffer Hennum tar ordet og informerer om en nyhet i klubben. Månedens bilde! Hver måned blir det heretter valgt ut et bilde som skal «representere» Skodje Fotoklubb og være forsidebilde på klubbens Facebookside. Fra hver klubbkveld og frem til siste søndag før neste klubbkveld (dvs. litt over 4 uker) er det mulig å sende inn bidrag til månedens bilde. Etterfølgende klubbkveld blir månedens bilde presentert, med en kort begrunnelse for hvorfor akkurat det bildet ble valgt og hva vi kan lære av bildet. Det vil i den forbindelse være mulig å kommentere bildet og å stille spørsmål til fotografen. En viktig del av «månedens bilde» er å lære av og bli inspirert av hverandre.

Arnold avslutter kvelden med å gi en liten innføring i de forskjellige portrettfototypene. Det er 8-9 hovudtyper av portrettfoto og noen er miljø, skjult/candid, glamour. Mye variert å sette seg inn i, og lyssetting er viktig!

Arnold viser lett redigering av bilder, og noen grunnleggende tips å lære seg i lightroom: Kvitbalansejustering, tonejustering, skarphet og vignettering. Mange nyttige tips å få fra Arnold, så ett av hans kurs i lightroom er absolutt verdt å få med seg om du vil lære mer!

John Colbensen nevner for de litt viderekomne om å sjekke ut Natalia Taffarel sitt arbeide. På hjemmesiden hennes er flere før og etter bilder samt flere «tutorials» om dette med redigering av portrettbilder.

Etter kveldens klubbmøte sitter de fremmøtte igjen med mange fine inntrykk, og mye ny kunnskap.

Vi gleder oss allerede til neste møte!

Tekst: Thomas Moltumyr

Foto: John Colbensen

Penguin World. Foto:Roy Mangersnes

Frå GDT i Tyskland. Foto: Roy Mangersnes

Frå utstillinga i Beijing, utlånt av Roy Mangersnes

Naturfotografen Roy Mangersnes er internasjonalt kjent og prisbelønt, og han har et brennende engasjement for ville dyr og natur over hele verden. Skodje fotoklubb er så glade for å få Roy til Skodje lørdag 5. mars, at vi inviterer alle til å oppleve ham på nært hold.

Roy vil være hovedperson på en inspirasjonsdag i Kultursalen i Gomerhuset fra kl 12. den 5. mars. Der vil han vise bilder og holde foredrag om bildene, hvordan de ble til, planlegging, inspirasjon, hensyn til dyreliv og landskap med mer. Bildene Roy kommer til å vise, er unike, og historien er engasjerende, spennende og interessant. Bildene er fra mange steder, fra Arktis i nord til Antarktis. Her er noe av det Roy har vært engasjert i det siste året.

 

  • I 2015 ble Roy hedret i konkurransen NNPC (Nordic Nature Photographer Contest), en årlig konkurranse for Nordiske naturfotografer.
  • Hele 5 priser i Global Arctic Awards
  • Båtekspidisjon utenfor vestkysten av Afrika
  • Ekspedisjoner til Antarktis og Svalbard med Wild Photo Travel
  • Bird Photographer of the year i Finland
  • Stor artikkel om Svalbard i det tyske magasinet Forum Natur
  • Foredrag for GDT-festivalen i Tyskland. (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen) - det er de som står bak kåringen årets europeiske naturotograf. De arrangerer også en av de største naturfotofestivalene i Europa.
  • En hel rekke foredrag og kurs i Norge, både gjennom samarbeidet med Nikon og i egen regi
  • Utstilling med 30 bilder fra Svalbard på Photo 2015 i Beijing, Kina. Utstillingen var i selveste Temple of Heaven, og ble besøkt av 10.000 mennesker første dag!
  • Gitt ut boka ”Svalbard Exposed”
  • Startet opp to nye prosjekter, derav et miljøvernprosjekt, der de bruker pingviner som ambassadører for et sunnere og renere hav.

 

Vi i Skodje fotoklubb føler oss priviligerte, som får besøk av denne kapasiteten, og gleder oss veldig til lørdag 5. mars kl 12.

Les også
Skodjefotoklubb - Roy Mangersnes til Skodje
WildPhoto Travel
Roy Mangersnes Photography
Medlem i Norske naturfotografer

Billetter kjøper du enkelt her på Billetttsalg slutt - arrangementet gjennomført. Du kan også kjøpe i døra, men sikrest å kjøpe her.

Tekst: Arnold Hoddevik

 

 

 

Fredag 19/02 møttes en fin liten gjeng på 12-13 stykker til fotoaktiviteter i kultursalen på Gomerhuset.

Cathrin hadde med hatter og masker, undertegnede hadde med litt tepper og stoffstykker i forskjellige farger, Malvin hadde også med egne blitser og vi rigget opp utstyr til portrettfoto (takk til Cecilie, Malvin og Line som stilte som modeller).

Akvariet ble fylt med vann, og Monica kom med sitron, lime og paprika. Cathrin hadde med glass og bøtte - tror hun har vist et par bilder på Facebooksiden vår allerede.

Alle fikk prøvd seg på litt forskjellig, og av de bildene som allerede er publiserte, så ble det tydeligvis mange blinkskudd. Kaffen kom på bordet og Camilla's vanvittig gode muffins smakte.

En fin gjeng som sammen skapte god stemning og blomstrende kreativitet.

Takk for laget godtfolk - dere er en super gjeng.

Tekst og foto: Liv Inger Natvik

Sverre viste mange flotte gatefoto. Foto: John Colbensen

Kristoffer er glad i naturen, noe som vises tydelig i bildene hans. Foto: John Colbensen

Arnold informerte om Roy Mangersnes foredraget som arrangeres 5. mars. Foto: John Colbensen

Januarmøtet ble første møtet etter årsmøtet, og sannsynligvis det siste John ledet på en stund… Han får nå en velfortjent pause etter seks år som klubbens leder og frontfigur. Han har gjort en formidabel innsats disse årene, og blir heldigvis fortsatt i kulissene ;)

Vi innledet med å informere litt fra årsmøtet og den nye sammensetningen av styret: Monica er nå leder, Arnold nestleder, Dagfinn økonomiansvarlig, og John og Paul styremedlemmer. Den fullstendige oversikten har dere fått pr. mail. Årsmøtereferatet ligger også i forumet på websida vår.

Siden undertegnede og John nå bytter roller, så tar dessuten han over min oppgave som klubbens konkurranseansvarlige.

Arnold informerte om foredraget med Roy Mangersnes, en av norges beste naturfotografer. Dette går av stabelen lørdag 5. mars, og er virkelig verdt å få med seg. Foredraget er åpent for alle, ikke bare klubbmedlemmer, så spre ordet: Lørdag 5. mars klokka 12.00 på Gomerhuset (kultursalen), Skodje.

Så var det klart for tre fotografer… Jan måtte dessverre melde frafall pga. sykdom, men Sverre og Kristoffer var heldigvis på plass. Sverre la hovedvekten på gatefoto, og kom med både tips og bilder, samt litt teori rundt temaet. En flott presentasjon der vi ble tatt med til mange spennende steder.

Kristoffer tok oss med ut i naturen, fra barndommens paradis, til Danmark og tilbake til Norge og høye fjelltopper. Nesten som en liten reise gjennom livet hans, og dette er åpenbart en som er veldig glad i naturen.

Det er alltid kjekt å se litt mer av det klubbmedlemmene våre holder på med, og ikke minst hvor mye forskjellig de gjør. To dyktige karer denne gangen også. Takk til dere to :)

Etter pausen tok John over med en intro til vårens tema som er portrett. At John er en kunnskapsrik mann/fotograf, det vet vi alle, og det ble både historie, teori, eksempler og tips. Et veldig godt utgangspunkt for å jobbe videre med portrettsjangeren.

Neste klubbmøte er torsdag 25. februar, og da er det Cathrin, Astrid og Liv Inger som skal vise oss litt av sin fotoverden, blant annet under vann… Arnold tar temaet portrett videre, nå med redigering. Vel møtt :)

Tekst: Monica Elise Vestre

 

15. februar er frist for innbetaling av medlemskontingent for 2016. Alle medlemmer fekk faktura sendt på epost 1. februar.

Mandag kveld 01.02.2016 vart faktura for medlemskontingent sendt til 83 medlemmer, slik vi varsla på Facebook 27.01. Betalingsfristen er sett til 15.02.

Dersom du ikkje har fått den omtalte eposten med faktura vedlagt, må du sjekke søppelpostboksen din, eventuelt ta kontakt med Dagfinn Lillebø, som er økonomiansvarlig no.

Det blir eit kjekt år i fotoklubben - mange spennande aktivitetar er planlagde, så her gjeld det å henge med.

Roy Mangersnes i arbeidsantrekk

Roy Mangersnes på fototreff i Norsk Selskap for Fotografi 2015. Foto: Arnold Hoddevik

Isbjørn. Foto: Roy Mangersnes

Lørdag 5. mars har du en enestående sjanse til å bli med på en fantastisk inspirasjonsdag med Roy Mangersnes i Skodje.

Skodje fotoklubb har vært så heldige å få tak i Roy Mangersnes, som vil fortelle om sine ekspedisjoner, forberedelser, fantastisk unike naturopplevelser og vise unike bilder - en opplevelse du MÅ få med deg.

Om Roy Mangersnes
Roy Mangersnes er utdannet adferdsøkolog og profesjonell naturfotograf, bosatt i Sandnes i Rogaland. Roy er Nikon ambassadør, og regnes blant de mest innflytelsesrike naturfotografene i Norge i dag.

Han har tidligere vært leder i de to store foreningene for naturfotografer i Norge, BioFoto og Norske Naturfotografer. Han har også gitt ut flere bøker og blitt premiert i flere store internasjonale konkurranser, inkludert BBC Wildlife Photographer of the Year (UK) 2010 og i 2011, samt Årets Europeiske Naturfotograf –GDT (Tyskland) 2010 og 2009, og i Nature Best (USA) i 2012. Roy har hele verden som sitt arbeidsfelt, og bilder blir publisert i tidsskrifter og bøker i inn- og utland. Han er i tillegg en glimrende foredragsholder, som har forelest i hele Norge og på flere større internasjonale fotofestivaler.

 

I tillegg til å være fotograf, er Roy også partner og profesjonell fotoguide i WildPhoto Travel. Her er han ansvarlig for å lede fotoekspedisjoner og –safarier til spennende destinasjoner fra Arktis i nord til Antarktis i sør, med besøk til Afrika og Galapagos også på programmet. Selskapet har sitt kontor på Svalbard, der WildPhoto også har etablert verdens nordligste fotogalleri.

Nettsider:
Roy Mangersnes.com
Facebook.com/pages/WildPhoto/
Instagram.com/roymangersnes/
WildPhoto Travel

Dette sier Roy om sin filosofi:
For meg handler fotografering om mye mer enn å glede seg selv. At man selv er fornøyd med et bilde er selvsagt viktig, men ofte knytter det seg en opplevelse bak bildene, som forsterker det inntrykket fotografen sitter igjen med. Det som skiller et godt bilde fra et mindre godt bilde, er om denne opplevelsen blir formildet til en betrakter. I så tilfelle har man tatt et godt bilde, og kan klappe seg på skulderen. Et bra bilde må ha et budskap og/eller vekke en reaksjon hos betrakteren. Om man i tillegg har tatt et bilde som blir husket, da har man virkelig tatt et godt bilde. Jeg er veldig opptatt av innhold og budskap i bildene mine, og ser på kamera som et svært kraftfullt våpen om det brukes riktig. Et bilde kan si mer enn tusen ord.

Slik skaffer du billett til arrangementet
Vi anbefaler at du kjøper billetten på forhånd og tar med kvittering, men
du kan også kjøpe billett ved inngangen.
Det er unummererte plasser.

Arrangementet er gjennomført

 

Tekst: Arnold Hoddevik

Torsdag kveld (26.11.) var planen å ta kamerautstyr med på tur til "reset" mellom Vatne og Fiksdal.

Værgudene hadde andre planer for denne kvelden, da det både blåste og pøsregna. Så å prøve seg på litt nattfotografering etter inspirasjon av Magnar Fjørtoft denne kvelden gikk altså ikke.

Vi som trosset vær og vind søkte ly på Gomerhuset og koste oss med kaffe og og noget attåt, samtidig som de frammøtte fikk vist teknikker på fotografering og andre bryna seg på Photoshop.? Så slik endte årets siste utflukt arrangert av aktivitetsgruppa, og vi kommer sterkere tilbake med flere spennende ting på kalenderen til neste år!

Tekst: Thomas Moltumyr

Noen av medaljebildene/HM til Cathrin.

Sølvbildet til Per.

Sølvbildet til Sverre.


Bronsebildet til John.

Resultatene fra 1. runde i NM i foto ble offentliggjort for litt siden, og Skodje Fotoklubb ligger foreløpig på en imponerende 2. plass, bare 1 poeng bak de to klubbene som deler 1. plassen :)

2. runde er til våren, og det ligger an til en spennende sluttspurt… Kanskje klatrer vi helt til topps? Ambisjoner er i alle fall lov å ha... ;)

NM i foto består av to deler. I den ene delen konkurrerer medlemmene individuelt, og kjemper da om tittelen Norgesmester i Foto. I den andre delen velger klubbene 20 av de bildene medlemmene har sendt inn i den individuelle delen. Disse 20 bildene representerer så klubben sin i klubb NM. Det er der vi nå ligger på en foreløpig 2. plass.

 

Medlemmene våre gjør det imidlertid også ekstremt bra i den individuelle delen, og et av våre nyeste medlemmer, Cathrin Flate Reiten, ligger nå på en flott 2. plass sammenlagt. Blir hun Norgesmester til våren mon tro? ;)

 

Det ble i det hele mange gode plasseringer på medlemmene våre. Her er en liten oppsummering.

Kreativ klasse: Bronse og Hederlig omtale til John Colbensen. To bronse og en Hederlig omtale til Cathrin Flate Reiten. Hederlig omtale til Malvin Jan Dyb.

Fargepapir: Sølv til Sverre Olav Sæbjørnsen. Hederlig omtale til Jon Sviggum.

Projeksjon farger: Sølv til Cathrin Flate Reiten. To Hederlig omtale til Per Helge Giskeødegård.

Projeksjon monokrom: Sølv til Per Helge Giskeødegård.

I tillegg til disse fikk også Kenneth Enstad, Marit Lystad Johansen, Ingeborg Nilsen Lystad, Arnold Hoddevik, Dagfinn Lillebø, Henning Frode Dispen, Fredrik Lübbe og Monica Elise Vestre flere antatte bilder.

Klubben gratulerer alle med flotte resultater. Spesielt gøy å se at flere av dere som deltok i NM for aller første gang gjorde det så bra. Alt i alt, så er dette en prestasjon vi kan være kjempestolte av, både klubben og enkeltmedlemmene. Vi krysser fingrene for vårens runde ;)

Tekst: Monica Elise Vestre