"Tough guys" - Islandshester er hardføre, og godmodige dyr. Foto: John Colbensen

"Another world" - Magisk novembernatt ved Jökulsárlón. Foto:Monica Elise Vestre

Forlatt hus, nordvest på Island. Foto: Kenneth Enstad

Mange møtte frem for å høre og se reisebrev fra Island denne aprilkvelden. Seks av klubbens medlemmer stilte med bilder og tips. Noen av dem hadde sågar reist tilbake flere ganger, for å utforske mer enkelte av stedene de var på første gangen, men også for å se mer av dette vakre landet.

Flere av medlemmene i fotoklubben reiser til andre land for å fotografere. Et populært sted er altså Island. Hver del av Island har sine særlige attraksjoner. Det kan være strender med sort lavasand, der du kan vandre blant store isklumper i måneskinn. Andre steder kan du bade i varme kilder, eller du kan oppsøke de mange fantastiske fossene på Island, endeløse sletter i innlandet, og ikke minst islandshestene, disse hardføre og godlynte hestene med den helt spesielle pelsen og sine mange gangarter.

Besøk kjente steder som Dyrhólaey, Hraunfossar, Jökulsárlón, Blue Lagoon, enormt mektige Skógafoss, Lóndrangar, Reynisdrangar, Sólheimasandur med sitt kjente flyvrak, Kirkjufell, osv, osv. Det er også lett å finne fraflyttede hus, som står til forfall, og det er ofte store avstander med lange, øde strekker.

Hvis du vil ha mest mulig ut av en fototur til Island, bør du kanskje reise litt utenom sesongen, for veldig mange har oppdaget dette fantastiske landet. Landet fascinerer i alle årstider, og turister finner du over alt. Utenom høysesongen er det betraktelig mindre av dem, og det er lettere å få tatt bildene du ønsker.

En annen viktig avgjørelse, er hvordan du skal reise, og hvor du skal reise. En leiebil gir deg stor frihet til å være på de riktige stedene når det er best lysforhold, og du kan arbeide mest mulig uforstyrret. Du må imidlertid være oppmerksom på at vanlige personbiler ikke kan kjøre på mange sideveier. Da må du leie en SUV. Pass også på at du blir forsikret mot sandstorm, for lakken på bilen din kan bli ødelagt på en kort stund, om det oppstår en storm. Stormbyger kan komme plutselig. Været på Island skifter hele tiden.

Egil ga generelle tips til planlegging av turen/reise. Kenneth Enstad, Hilde Sørdal og Marit Lystad Johansen viste oss bilder hovedsaklig fra nord på Island, men også litt fra sør. Monica Elise Vestre og John Colbensen viste bilder fra sør-østlige og sør-vestlige deler av landet. Noen av bildene fra Island har blitt premierte i NM i foto, som arrangeres av Norsk Selskap for Fotografi (NSFF).

Bildene og historiene viser at Island er et veldig spesielt land, og en stor opplevelse å besøke. Det spesielle lyset, de mange, sterke fargene i landskapet, lavabergartene, hestene og det ofte skiftende været gjør landet til et eldorado for landskaps- og naturfotografer. Vi takker for en fantastisk kveld.

Vi skulle gjerne vist mange flere bilder fra kvelden, men nøyer oss med disse tre, fra John, Monica og Kenneth.

Fotoklubben hadde tidligere også besøk av Trym Sannes, som gikk alene over Island, fra nord til sør. Han fortalte på en fornøyelig og humoristisk måte om utfordringene på veien, oppturer og nedturer, mennesker han møtte og mye, mye mer. Les om dette møtet i arkivet under medlemsmøter, 16. 11. 2014 - Til fots over sagaøya – gjennom flammer og is.

Tekst: Arnold Hoddevik

Fire av de som gjorde det godt i NM: Cathrin Flate Reiten, Geir Jartveit, Monica Elise Vestre og John Colbensen. Foto: Dagfinn Lillebø

Geir ble klubbens beste i 2. runde. Foto: Dagfinn Lillebø

Leif Preus Fotopris for beste portrett i NM gikk til Geir for bildet "Old Lady". Han fikk også en gullmedalje for samme bildet i klassen Monokrom papir, en bronsemedalje i klassen Global oppvarming, m.m.

 


Den tredje individuelle medaljen denne runden gikk til undertegnede for bildet "Hurt", også det i klassen Monokrom papir.

Siste helgen i mai var det igjen klart for landstreff/årsmøte i Norsk Selskap For Fotografi (NSFF) i Oslo. I tillegg til møter og foredrag med kjente fotografer, så offentliggjøres resultatene fra Norgesmesterskapet i foto på disse landstreffene, noe det på forhånd knyttet seg stor spenning til denne gangen. Etter første runde i høst, så lå nemlig Skodje Fotoklubb bare 1 fattig poeng bak 1. plassen… Ville vi klare å bli Norgesmestere sammenlagt etter vårrunden?

Det gjorde vi dessverre ikke, men det ble likevel en imponerende 2. plass på oss, noe vi er veldig stolte av :) Norgesmester ble Oseberg Photo Society, og Bekkalokket Fotoklubb kom på 3. plass.

Klubben vår er bare seks år gammel, men vi har allerede gjort oss godt bemerket i foto Norge, noe vi tre som var klubbens representanter tydelig merket i Oslo. «Alle» visste hvem Skodje Fotoklubb er. Og det er kanskje ikke så rart? I løpet av de fem årene vi har deltatt i NM, så har vi alltid vært blant de fem øverste klubbene. I tillegg har vi hatt fantastiske individuelle resultater, Norgesmesteren i foto 2014, vunnet hederspriser og fått utmerkelser. Og det er ikke bare noen få medlemmer som gjør seg bemerket, vi er mange, og det kommer stadig nye til.

Vi fikk svært gode individuelle resultater denne gangen også. Cathrin Flate Reiten deltok f.eks. i NM for aller første gang, og endte opp med en flott 5. plass sammenlagt. I tillegg hadde vi faktisk tre andre fotografer blant de ti beste individuelle plasseringene: Geir Jartveit kom på 8. plass (selv om han bare deltok i vårrunden), John Colbensen og Sverre Olav Sæbjørnsen kom på 10. plass sammenlagt. Dette er meget sterkt av en forholdsvis liten fotoklubb. Gratulerer til dere fire, og gratulerer også til alle dere andre som fikk antatte bilder denne runden. Vi er stolte av dere alle :)

Komplette sammenlagtlister finner dere her.

Liste over individuelle resultater siste runde finner dere her.

Artikkelen med høstrundens resultater finner dere her.

Det blir ingen høstrunde, så neste NM er ikke før til neste vår, men da går vi selvfølgelig for gull ;)

Tekst: Monica Elise Vestre

Gjengen på tur. Foto: Cathrin Flate Reiten

Hoddevika. Foto: Kjersti Lausund

Fotografering av Kannesteinen. Foto: Liv Inger Natvik


Kannesteinen. Foto: Line Skår


Gravplassen i Ervika. Foto: Cecilie Røyset

En fin gjeng - 6 av medlemmene i Skodje Fotoklubb - dro fredag 22.04. til Selje, med intensjon om å ta mange flotte bilder av naturen rundt, både fjord og fjell. Programmet var klart og humøret på topp.

Etter å ha installert oss i ei flott leilighet midt i Selje sentrum, med gåavstand til det meste og nydelig utsikt over havna, dro vi til Måløy og den berømte Kannesteinen. Været var slett ikke så verst, vi hadde ønske om litt variasjon og det fikk vi til gangs. I gryta der Kannesteinen står var det både sleipt, glatt og trangt om plassen men ned skulle vi og ned kom vi. Ikke alle samtidig men alle var nede og fikk tatt sine bilder. Litt kronglete å komme seg opp så heldigvis hadde vi Bjarne med oss og han dro oss på land igjen.

Lørdagen startet lovende med snøbyge og ca 8 meter sikt, pessimismen kom krypende rundt frokostbordet, men ut på tur dro vi. Vestkapp var første stopp og som et mirakel fra oven klarna været opp og solen tittet frem Spektakulær utsikt til alle kanter- en tur som absolutt kan anbefales.

Fra Vestkapp dro vi til Ervika, og lunchet i solskinnet før vi fant frem kamera og stativ. Vi fordelte oss litt utover, noen tok bilder av de flotte gravstøttene av jern som står så flott med utsikt mot havet, andre gikk i strandkanten og tok bilder.

Hoddevika var vel neste fotostopp, og iveren i gruppa var stor når vi kom over fjelltoppen og så de berømte svingen og selve Hoddevika med sin fantastiske strand. Det var en flott gjeng surfere der, og et par av dem poserte villig for oss amatørfotografer. Tusen takk til dem. Vi spiste resten av nistematen vår før turen gikk tilbake til leiligheten og nydelig middag som Line og Cecilie laget.

Søndag sov vi vel litt lenger enn planlagt og pga. ganske flatt lys bestemte vi oss for lang frokost og pakke sammen tingene våre før vi dro til Skårbø - bare 10 minutt fra Selje sentrum og og derfra gikk vi fjøra mot Årdalen Langs strandlinjen er der noen flotte klippeformasjoner og ND filter og stativ ble brukt flittig gjennom hele dagen.

Siste rastepause ble tatt i fellesskap og Cathrin hadde med verdens beste sjokoladekake- tror flere kunne tenkt seg oppskriften på den.

Alle dro hjem ganske mettet på inntrykk, med et ønske om flere timer og mange bilder på minnebrikken, vi deler et par av dem her.

På vegne av "turgjengen" - Liv Inger.

Ivrig prat over bordene. Foto: Arnold Hoddevik

Mange klubbmedlemmer møtte opp til fotokafé denne torsdagen i mars. Det ser ut til å være et populært tiltak, så dette er absolutt noe vi kommer til å fortsett med :)

Disse kveldene har vi ikke noe spesifikt tema, og det er heller ingen som står fremme og prater. Alt er helt opp til de som møter, og alle hjelper hverandre. Noen har med seg PC, andre kamera, og andre igjen benytter kvelden til hyggelig fotoprat over en kaffekopp eller to. Denne gangen rigget vi også opp studioblitsene på bakrommet, og vi fikk se flere flotte portrett derfra i etterkant. Enkelte fikk dessuten hjelp til å plukke ut bilder til NM.

Alt i alt såg folk ut til å storkose seg, så vi gjentar suksessen til høsten :)

Tekst: Monica Elise Vestre

Klubbsjefen beundrer klubbutstillingen ;) Foto: John Colbensen

Skodje Fotoklubb ble invitert til å ha en egen utstilling under årets Nordic Light i Kristiansund, 27. april - 1. mai.

Dette takket vi selvfølgelig ja til, og det var en flott utstilling...om vi skal si det selv ;)

Noen felles tur oppover for å se på utstillingen fikk vi ikke til, men flere av klubbens medlemmer tok likevel turen i løpet av de dagene arrangementet varte. Alle medlemmene ble invitert til å delta på denne utstillingen, og alle som sendte inn fikk med et bilde hver. Til sammen ble dette en variert og spennende utstilling med 28 bilder.

Det er flere utstillinger rundt omkring i byen disse dagene, i tillegg til foredrag/workshops med kjente fotografer. En utstilling som det alltid knyttes stor spenning til er utstillingen til NSFF (Norsk Selskap For Fotografi). Der offentliggjøres nemlig alle som har fått med bilde i Årboka, og denne gangen fikk hele 12 medlemmer fra klubben vår med et av sine bilder. De 12 er Synnøve, Liv Inger, Ole Bjørn, Henning, Kenneth, Cathrin, Sverre, Ingeborg, Trond Edvard, Dagfinn, John og undertegnede. Gratulerer alle sammen :)

Takk til Arnold som hengte opp bildene, og Fred som tok de ned.

Tekst: Monica Elise Vestre

Deler av gjengen som møtte. Foto: Thomas Moltumyr

Flott panorering fra dagens yngste deltager, Helene Vestre Vatnehol på snart 13 år.

Camilla blir fotografert av sin far. Foto: Hilde Ellingsæter


Ivrig fotograf. Foto: Camilla Anett Edvardsen


Litt svidd... Foto: Ingebjørg Sporstøl

Den 09.04 ble det arrangert klubbtur til Molnes og Bårevika.

Turen startet på parkeringsplassen på Molnes, med informasjon til alle om dagens tema og aktiviteter. Tema for dagen var kreativitet, og alle skulle ta et kreativt bilde iløpet av turen.

Turen startet klokken 14.00 i sur vind og sol, etterhvert ble været bare bedre og bedre, og vi fikk følelsen av rene sydenstemningen.

Første etappe gikk til Molnes fyr, deretter delte gruppen seg, og det var høy fotofaktor med fotografer bak hver en stein og busk. Turbasen vår la vi til borgen i Bårevika, der det ble lagt til rette for grilling/kos og sosialt samvær, noe som gir mulighet til å bli kjent med hverandre på en ny og hverdagslig måte.

Fred Øie hadde en koffert full av rariteter. Det som ble mest populært var krystallkula, for alle ville jo ta bilde av fremtiden sin... Det var også kjekt for de som som vanligvis ser bare skog og fjell, å komme ut til åpne hav og få sett både store bølger og grønn tang.

Aktivitetsgruppa er veldig stolt over at hele 20 medlemmer tok turen, for vi håpte på at det i alle fall kom 10 stykker... Vi satser på at dette blir den nye turtrenden :)

Da kvelden nærmet seg og engangsgrillene var blitt kalde, var klokka 19.00, og motvillig dro de fleste da hjem. Vi tror at alle koste seg glugg ihjel på turen og vi håper at dette gir mersmak.

Vi ber alle som var med, om å sende inn et kreativt bilde fra turen på Molnes/Bårevika/Store helvete. Bildene kan sendes til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Aktivitetsgruppen takker for en flott tur og gleder oss til neste!

Tekst: Line Skår og Camilla Anett Edvardsen

NSFF har åpnet for innlevering til NM i Foto, og vi har flere enkeltmedlemmer som ligger godt an til å komme på pallen, når det hele nå skal avgjøres.

Høstrunden var spennende, men denne blir enda mer spennende... Skodje Fotoklubb ligger på andreplass etter første runde, bare ett fattig poeng bak klubben som leder. Vi håper derfor at alle klubbmedlemmene kjenner sin besøkelsestid, og deltar i siste runde. Vi kan ta gullmedalje...og dermed være landets beste fotoklubb :)

Det koster kr. 100,- å være med, og dette betales til NSFF. For dere som skal være med i printkategoriene, så er fristen satt til 5.april. Innen da må alle print leveres ferdig merket til John, slik at han får sende dem samlet til NSFF innen fristen. Frist for digitale bilder er 15. april.

Skodje Fotoklubb har gående en konkurranse der vi kårer "Årets Fotograf 2015". Første runde ble avholdt i fjor høst, og nå er det duket for runde to, som også er den siste.

Vi har tre innleveringer, der to av temaene er "Fritt". Det ene i farger og det andre i monokrom. Det siste temaet er "Kortreist". Dette temaet ble stemt frem av klubbens medlemmer, og kan vel sies å være et ganske generelt tema?

Husk at det er lov å levere inntil 4 bilder i hvert tema, JPGformat og lengste side skal være 2400 piksler. Klubbkonkurransen er en fin plass å øve seg på å delta i konkurranser, så bli med folkens :)

Frist for innlevering er 29. mars.

 

 

 
 

 

På februarmøtet var det nesten fullt hus, da tre av fotoklubbens medlemmer tok til ordet og projektoren for å fortelle om og vise frem sine bilder.

Først ut var Cathrin Flate Reiten, som fortalte at det hele begynte i 2007 og at timene flyr foran pc-skjermen når hun lager sine kunst/komposittbilder, som bærer preg av yndlingsfargen blå.

I starten var det mye prøving og feiling, og søken etter ny kunnskap var alltid tilstede. Tørsten etter kunnskap er der den dag i dag, og bilder av alt mulig blir lagret og sortert til senere bruk, slik som bilder av blåskjell, skyer, bølger, gamle vinduer og annet som kan brukes i kreative bilder.

Cathrin har også laget ett lite fotostudio i hjemmet der hun tar bilder i forskjellige genre som portrett, barn, gravid og aktfoto. Selv om studioet er lite, er ambisjonene store!

Etter pausen var det Astrid Woll sin tur å fortelle litt om sin fotoverden. Hun tok oss med ned i dypet. Ned i taren, hvor fisker og kråkeboller lever!

Astrid har studert biologi, og under havoverflaten trives Astrid som fisken i vannet. Med kamera, undervannshus og dykkerutstyr oppdager hun stadig nye ting under bølgene. Midsundstraumen og Skodjestraumen er hyppig besøkte steder for å utforske livet i havet. Korallen dødmannshånd, reirskjell, gråsteinbit, kråkeboller og grønngylte er noen av artene Astrid liker godt å fotografere.

Liv Inger Natvik var siste fotograf for kvelden, og satte på et slideshow med fantastiske bilder! At Liv Inger har flere antatte og 2. plass i internasjonale konkurranser kom godt frem i bildene vi fikk se. Her var det mange flotte motiv å hvile øynene på! Molja, Alnes og Klokkersundet er godt besøkte steder av Liv Inger.

Hun liker å vise frem bildene sine, og bakgrunnsbildet på jobbpc er i konstant utskiftelse. Vi får også se ett bilde av doveggene hjemme hos Liv Inger, og 3 av veggene er dekket av bilder i forskjellige størrelser og format. Vi er stumme av beundring av bildene vi fikk se!

Kristoffer Hennum tar ordet og informerer om en nyhet i klubben. Månedens bilde! Hver måned blir det heretter valgt ut et bilde som skal «representere» Skodje Fotoklubb og være forsidebilde på klubbens Facebookside. Fra hver klubbkveld og frem til siste søndag før neste klubbkveld (dvs. litt over 4 uker) er det mulig å sende inn bidrag til månedens bilde. Etterfølgende klubbkveld blir månedens bilde presentert, med en kort begrunnelse for hvorfor akkurat det bildet ble valgt og hva vi kan lære av bildet. Det vil i den forbindelse være mulig å kommentere bildet og å stille spørsmål til fotografen. En viktig del av «månedens bilde» er å lære av og bli inspirert av hverandre.

Arnold avslutter kvelden med å gi en liten innføring i de forskjellige portrettfototypene. Det er 8-9 hovudtyper av portrettfoto og noen er miljø, skjult/candid, glamour. Mye variert å sette seg inn i, og lyssetting er viktig!

Arnold viser lett redigering av bilder, og noen grunnleggende tips å lære seg i lightroom: Kvitbalansejustering, tonejustering, skarphet og vignettering. Mange nyttige tips å få fra Arnold, så ett av hans kurs i lightroom er absolutt verdt å få med seg om du vil lære mer!

John Colbensen nevner for de litt viderekomne om å sjekke ut Natalia Taffarel sitt arbeide. På hjemmesiden hennes er flere før og etter bilder samt flere «tutorials» om dette med redigering av portrettbilder.

Etter kveldens klubbmøte sitter de fremmøtte igjen med mange fine inntrykk, og mye ny kunnskap.

Vi gleder oss allerede til neste møte!

Tekst: Thomas Moltumyr

Foto: John Colbensen

Penguin World. Foto:Roy Mangersnes

Frå GDT i Tyskland. Foto: Roy Mangersnes

Frå utstillinga i Beijing, utlånt av Roy Mangersnes

Naturfotografen Roy Mangersnes er internasjonalt kjent og prisbelønt, og han har et brennende engasjement for ville dyr og natur over hele verden. Skodje fotoklubb er så glade for å få Roy til Skodje lørdag 5. mars, at vi inviterer alle til å oppleve ham på nært hold.

Roy vil være hovedperson på en inspirasjonsdag i Kultursalen i Gomerhuset fra kl 12. den 5. mars. Der vil han vise bilder og holde foredrag om bildene, hvordan de ble til, planlegging, inspirasjon, hensyn til dyreliv og landskap med mer. Bildene Roy kommer til å vise, er unike, og historien er engasjerende, spennende og interessant. Bildene er fra mange steder, fra Arktis i nord til Antarktis. Her er noe av det Roy har vært engasjert i det siste året.

 

  • I 2015 ble Roy hedret i konkurransen NNPC (Nordic Nature Photographer Contest), en årlig konkurranse for Nordiske naturfotografer.
  • Hele 5 priser i Global Arctic Awards
  • Båtekspidisjon utenfor vestkysten av Afrika
  • Ekspedisjoner til Antarktis og Svalbard med Wild Photo Travel
  • Bird Photographer of the year i Finland
  • Stor artikkel om Svalbard i det tyske magasinet Forum Natur
  • Foredrag for GDT-festivalen i Tyskland. (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen) - det er de som står bak kåringen årets europeiske naturotograf. De arrangerer også en av de største naturfotofestivalene i Europa.
  • En hel rekke foredrag og kurs i Norge, både gjennom samarbeidet med Nikon og i egen regi
  • Utstilling med 30 bilder fra Svalbard på Photo 2015 i Beijing, Kina. Utstillingen var i selveste Temple of Heaven, og ble besøkt av 10.000 mennesker første dag!
  • Gitt ut boka ”Svalbard Exposed”
  • Startet opp to nye prosjekter, derav et miljøvernprosjekt, der de bruker pingviner som ambassadører for et sunnere og renere hav.

 

Vi i Skodje fotoklubb føler oss priviligerte, som får besøk av denne kapasiteten, og gleder oss veldig til lørdag 5. mars kl 12.

Les også
Skodjefotoklubb - Roy Mangersnes til Skodje
WildPhoto Travel
Roy Mangersnes Photography
Medlem i Norske naturfotografer

Billetter kjøper du enkelt her på Billetttsalg slutt - arrangementet gjennomført. Du kan også kjøpe i døra, men sikrest å kjøpe her.

Tekst: Arnold Hoddevik