Fyrverkeri fra årsskiftet 2016/17 på Glomset i Skodje. Foto: Arnold Hoddevik

Fyrverkeri fra årsskiftet 2016/17 på Glomset i Skodje. Foto: Arnold Hoddevik

I dag er det nyttårsaften - 31. desember 2017, og det er på høy tid å planlegge det som for noen er kveldens viktigste fotoaktivitet.

Her er noen tips om hvordan du tar gode bilder av fyrverkeri.

 • Finn frem stativet. For å få gode bilder, må du bruke lukkertider på flere sekunder. Derfor er det viktig å ha et stødig fundament for fotoapparatet.
 • Lad alle batterier. Når det er kaldt, går strømmen fortere ut.
 • Finn et sted der du får god nok avstand til fyrverkeriene og samtidig god utsikt.

Slik stiller du inn kameraet.

 • Slå av autofokus. Du klarer allikevel ikke å fokusere, uten at du har et lyst punkt i passe avstand. I så fall kan du fokusere på dette punktet og så slå av autofokus. Elles vil kameraet ikke gå av når du vil, men søke og søke etter et fokus.
 • Sett ISO på 200
 • Bruk manuelle innstilinger, så sant du kan. Sett blenderen på f/8 eller der omkring
 • Bruk lukkertid på noen sekunder. Bildene jeg har lagt med her, er tatt på 5 sekund.
Eksperimenter gjerne med lukkertidene. Dersom du vil ha full kontroll, bruker du innstillinga Bulb. Da er lukkeren åpen så lenge du holder utløserknappen inne.

 

Dersom du vil ha flere utskytninger på samme bildet, kan du ha med en sort kartong eller bruke objektivdekselet til å skjerme for andre lyskilder, mens du venter på neste utskytning. Lys fra gatelykter og bebyggelse kan lett føre til at deler av bildet blir overeksponert, dersom lukkeren er åpen for lenge. Tenk over om utskytningene eksploderer på samme sted. Det blir ikke nødvendigvis noen suksess på samme eksponering.

Et supert sted i vårt distrikt er fyrverkeriet på Glomset i Skodje. sjefen der ble jo verdensmester i 2017. Dette er kanskje det flotteste fyrverkeriet på våre kanter. Ålesund sentrum er også supert utgangspunkt for å ta bilder av fyrverkeri. Der er ekstra sterke lyskilder fra bebyggelse, så her er det viktig å passe lukkertiden.

Lykke til med feiringen, og vær forsiktige, så ingen blir skadet.

Tekst: Arnold Hoddevik

Eye Contact. Foto: Cathrin Flate Reiten

En glad Årets Fotograf 2017. Foto: Dagfinn Lillebø

En ikke mindre glad nr. 2. Foto: Dagfinn Lillebø

Under julebordet ble resultatene for høstrunden av klubbkonkurransen vår offentliggjort, og sammen med resultatene for vårrunden utgjorde dette grunnlaget for kåringen av «Årets Fotograf 2017».

I år var det Cathrin Flate Reiten som stakk av med den gjeve tittelen og et gavekort på 2000 kr. Hun hadde hele 46 poeng sammenlagt i de to rundene (18 + 28 poeng). I høstrunden fikk hun 1. plass i kategorien fritt motiv farge, for bildet «Eye contact», 2. plass i kategorien fritt motiv mono for bildet «The Duchess 3» og 2. plass i kategorien «gul» med bildet «Connection». I tillegg fikk hun hederlig omtale for bildet «Hurt» i kategorien fritt motiv mono.

2. plassen i «Årets Fotograf 2017» tok Malvin Jan Dyb med 35 poeng (21 + 14 poeng), og 3. plassen tok Monica Elise Vestre med 26 poeng (8 + 18 poeng).

Tekst: Ingebjørg Sporstøl

Et av bildene som ble kritisert, og som også fikk veldig mye skryt for all sin enkelhet. Foto: Alfred Nilsen

Tema for kvelden var bildekritikk med John, et tema flere av oss hadde sett frem til. Det ble dessuten en liten feiring av NM gullet med gullkake til alle som møtte, og også en visning av de 20 bildene som bidro til at Skodje Fotoklubb ble Norges beste fotoklubb i 2017 :)

Medlemmene hadde på forhånd sendt inn bilder som vi som var til stede kunne kritisere, og John brukte også egne bilder som eksempler.

Selve ordet "kritikk" kan kanskje virke skremmende på noen, men vi kritiserer ikke bilder i negativ forstand. Fordi vi ser bilder på forskjellige måter, så ser vi også andre måter å redigere, eller til og med ta bilder på. Det er viktig å huske at ved kritikk av andre sine bilder, så utdyper man det man selv mener, og dermed bør man også trø varsomt og heller starte med det man ser er bra, før man fortsetter med f.eks JEG synes at.../tenker at.../lurer på hvordan det hadde vært om fotografen flyttet seg mer mot venstre...osv.

Det å delta på slike møter/diskusjoner er virkelig en super måte å vokse som fotograf på. Vi har alle et forbedringspotensiale, og personlig har jeg hatt stor nytte av dette...jeg planlegger nå litt mer før jeg knipser. Ta imot kritikk med et åpent sinn. «Kritikk» som «wow for et fint bilde» hjelper deg lite med videreutvikling.

Som John sa i foredraget: "takle kritikk…hvordan? Husk at et bilde er subjektivt. Om 1 person ikke liker bildet ditt betyr det ikke at det er dårlig… 100 kan like det." "Husk at du mest sannsynlig ikke er verdens beste fotograf." "Tenk litt over hvem som gir kritikken."

Takk John for et informativt og nyttig foredrag.

Tekst: Liv Inger Natvik

Gullvinner i klassen monokrom print og Leif Preus fotopris for beste portrett uansett klasse. "You ... stole my Soul". Foto: Line Skår

Leif Preus fotopris for beste portrett i haustrunden av NM går til Line Skår frå Skodje Fotoklubb for bildet "You...Stole my soul".

I teksten frå NSFF heiter det også: ”Det kan nemnast at bildet gjorde eit sterkt inntrykk på juryen, som nesten tok til tårer. Anbefala alle som får muligheita til det å sjå papirversjonen av bildet, som gir eit vesentlig sterkare uttrykk.”

Det tette utsnittet fører deg svært nær inn på personen i bildet. Plagget rammar inn ansiktet, og framhevar auget. Er der litt ekstra fukt i nedkanten av auget? Er personen i ein vanskeleg situasjon - på flukt, kanskje?

Dette er 3. gongen på få år Preusprisen går til ein av medlemmene i Skodje fotoklubb.

Foto: John Colbensen

Foto: John Colbensen

Foto: John Colbensen

Medlemsmøtet på Jentekolonien 26. oktober ble i regi av aktivitetsgruppa, og det møtte rundt 25 stk., både "gamle og nye" medlemmer.

4 stasjoner for aktivitetene ble laget til, 2 for portrettfoto, 1 for makrofoto og 1 for kreativt bruk av effekter og vann.

De to modellene, Tor-Erik Nakken og Hanne-Marte Hellevik ble mye fotografert.

På makrostasjonen var der både lyskastere, spindelvev, sprayflaseke, frukt og kreative fotografer.

På kjøkkenet ble ei lyspære tapet til ei plate, presenning lagt under bordet og vann tappet fra springen.

Vi holdt på i ca 2 timer med rullering mellom de forskjellige stasjonene.

Det ble også tid for prat rundt bordene og kreativ redigering på stedet, litt kakespising og kaffedrikking. Takk til alle som møtte.

Hilsen Aktivitetsgruppa

Foto: Monica Elise Vestre

I gledesrus over NM gullet, bestemte John seg for å holde et gratis minikurs i grunnleggende fotokunnskaper for klubbmedlemmene.

John hadde laget til et forrykende interessant foredrag om lukker, blender og ISO, der vi fikk en grundig og informativ innføring i disse grunnleggende og viktige begrepene. Selv om de fleste av oss allerede har ett forhold til dette, så er det aldri feil med oppdatering av informasjon og kunnskap.

Lukker kan best beskrives som en «gardin» i kameraet som åpnes og stenges en viss tid for å slippe inn lys til bildebrikken. Den beskrives med tall i antall sekunder eller brøkdel av sekunder og bestemmer om du skal ha bilder av det som beveger seg fort eller om du vil ha "utvisket" bevegelse, som i slørete vann. Blender er en justerbar åpning i objektivet som bestemmer hvor mye lys som skal treffe bildebrikken. Denne beskrives med tall: Lite tall er stort hull, stort tall er lite hull. Dersom du skal ha skarpe detaljer i forgrunnen og litt sløret det som er bak, skal du bruke liten blender f.eks F2,8. Skal du ta bilder av landskap og vil ha hele bildet skarpt velger du feks. F5,6. ISO bestemmer også hvor mye lys som skal slippes inn og kan kompensere for lukkertiden. Skal man ta bilder innendørs i dårlig lys, kan man øke ISO for å unngå blitsbruk Om man skal ta bilder ute om natten, feks. ved fotografering av nordlys, så kan man skru opp ISO slik at lukkertiden ikke blir for lang, noe som vil føre til at detaljer i nordlyset blir borte.

De som var tilstede, både nybegynnere og mer erfarne medlemmer, fikk her oppfrisket masse nyttig info som ble illustrert av flotte bildeeksempler.

Tekst: Liv Inger Natvik

NSFF.no

Et lite utdrag fra startsiden for galleriene, sakset fra NSFF.no

Nå kan du se bilder fra eldre landskonkurranser hos NSFF.

Det er flott at NSFF ved utgangen av oktober 2017 har fått i stand bildegallerier fra tidligere landskonkurranser. Besøk galleriene, bokmerk siden, og følg med. Det kommer flere - mye fint å se og inspirasjon.

 

Andre plass i naturfoto. "Popcorn time". Foto: Geir Jartveit.

Skodje Fotoklubb er kåret til Norgesmester i foto, og det tre år før målet til stifter og ildsjel John Colbensen. Dette ble klart da resultatene for høstrunden i NM i foto ble offentliggjort søndag 29.10.2017.

Skodje Fotoklubb er en forholdsvis ung fotoklubb, bare 7 år. Til tross for sin unge alder har klubben allerede satt spor i norsk fotomiljø.

NM i fotografi har to runder, vår og høst, og allerede etter første runde ledet Skodje. I tillegg til å få tittelen «Årets klubb» høstet også klubben mange andre gode titler.

Geir Jartveit fikk 2. plass som Norgesmester i foto, bare ett poeng bak vinneren. 17 år gamle Peter Elias Hoddevik fikk 3. plass som «Årets ungdomsfotograf», 2 poeng bak årets vinner.

Line Skår hentet 1. premien i klassen monokrom print for portrettet «You....Stole my soul», Geir Jartveit fikk 2. plass for bildet «Little Brother» i klassen monokrom print og «Popcorn time» i klassen naturfoto. Ole Bjørn Steinsvik hentet 3. plass i klassen farge print for bildet «Little Mermaid».

I tillegg ble fleire premiert med Hederlig omtale og antatte.

Last ned og se Resultatliste for høstrunden.

Les mer om Norgesmester i foto og årets klubb hos Norsk Selskap for Fotografi.

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig

Medlemsmøte på Jentekolonien 26 oktober ble i regi av aktivitetsgruppa, og det møtte rundt 25 stk, både "gamle og nye" medlemmer.

 

4 stasjoner for aktivitetene ble laget til,  2 for portrettfoto, 1 for makrofoto og 1 for kreativt bruk av effekter og vann. 

Det møtte ca 25 stykker og de to modellene- Tor-Erik Nakken og Hanne-Marte Hellevik ble mye fotografert.

 

  

 

På makrostasjonen var der både lyskastere, spindelvev, sprayflaseke, frukt og kreative fotografer. 

På kjøkkenet ble ei lyspære tapet til ei plate, presenning lagt under bordet og vann tappet fra springen.

Vi holdt på i ca 2 timer med rulering mellom de forskjelling stasjonene. 

 

 

Det ble også tid for prat rundt bordene og tid for kreativ redigering på stedet, litt kakespising og kaffedrikking. Takk til alle som møtte 

 

Hilsen 
Aktivitetsgruppa

Soloppgang. Foto: Arnold Hoddevik

Skodje Fotoklubb deltar i VM for fotoklubber, og trenger dine bidrag.

Du kan levere inntil 2 bilder, og de må sendes på epost til på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen 31.10. Deretter vil en jury i klubben plukke ut de 20 beste bildene klubben skal delta med.

 

 • Klubben kan delta med inntil 20 bilder
 • Fritt motiv
 • Både farge og sort/hvitt kan brukes.
 • Filer skal leveres som RGB, JPG 10 compressed, 300dpi, med 2400 piksler lengste bildesiden, for at de skal kunne trykkes til utstillingen.

 

Her er link til mer informasjon: NSFF om VM

Tekst: Arnold Hoddevik

I want that boat!! Foto: Liv Inger Natvik

Månedens bilde for september var det Liv Inger Natvik som skapte.

Månedens bilde er en uhøytidelig konkurranse mellom medlemmene i klubben, som liker å ta bilder til et tema.

Månedens tema for september var "Summer feeling". Bildet som ble plukket ut denne gangen bar den litt drømmende tittelen; "I want that boat!!" Hunden ser virkelig interessert ut.

Konkurransen går for seg i klubbens Facebookgruppe, og bildene lastes opp til et album i gruppa. Du må være medlem i klubben, for å kunne se bildene. Vinnerbildet hver måned pryder toppen av nettside, Facebookgruppe og -side.

Tekst: Arnold Hoddevik