Fredag 19/02 møttes en fin liten gjeng på 12-13 stykker til fotoaktiviteter i kultursalen på Gomerhuset.

Cathrin hadde med hatter og masker, undertegnede hadde med litt tepper og stoffstykker i forskjellige farger, Malvin hadde også med egne blitser og vi rigget opp utstyr til portrettfoto (takk til Cecilie, Malvin og Line som stilte som modeller).

Akvariet ble fylt med vann, og Monica kom med sitron, lime og paprika. Cathrin hadde med glass og bøtte - tror hun har vist et par bilder på Facebooksiden vår allerede.

Alle fikk prøvd seg på litt forskjellig, og av de bildene som allerede er publiserte, så ble det tydeligvis mange blinkskudd. Kaffen kom på bordet og Camilla's vanvittig gode muffins smakte.

En fin gjeng som sammen skapte god stemning og blomstrende kreativitet.

Takk for laget godtfolk - dere er en super gjeng.

Tekst og foto: Liv Inger Natvik

Sverre viste mange flotte gatefoto. Foto: John Colbensen

Kristoffer er glad i naturen, noe som vises tydelig i bildene hans. Foto: John Colbensen

Arnold informerte om Roy Mangersnes foredraget som arrangeres 5. mars. Foto: John Colbensen

Januarmøtet ble første møtet etter årsmøtet, og sannsynligvis det siste John ledet på en stund… Han får nå en velfortjent pause etter seks år som klubbens leder og frontfigur. Han har gjort en formidabel innsats disse årene, og blir heldigvis fortsatt i kulissene ;)

Vi innledet med å informere litt fra årsmøtet og den nye sammensetningen av styret: Monica er nå leder, Arnold nestleder, Dagfinn økonomiansvarlig, og John og Paul styremedlemmer. Den fullstendige oversikten har dere fått pr. mail. Årsmøtereferatet ligger også i forumet på websida vår.

Siden undertegnede og John nå bytter roller, så tar dessuten han over min oppgave som klubbens konkurranseansvarlige.

Arnold informerte om foredraget med Roy Mangersnes, en av norges beste naturfotografer. Dette går av stabelen lørdag 5. mars, og er virkelig verdt å få med seg. Foredraget er åpent for alle, ikke bare klubbmedlemmer, så spre ordet: Lørdag 5. mars klokka 12.00 på Gomerhuset (kultursalen), Skodje.

Så var det klart for tre fotografer… Jan måtte dessverre melde frafall pga. sykdom, men Sverre og Kristoffer var heldigvis på plass. Sverre la hovedvekten på gatefoto, og kom med både tips og bilder, samt litt teori rundt temaet. En flott presentasjon der vi ble tatt med til mange spennende steder.

Kristoffer tok oss med ut i naturen, fra barndommens paradis, til Danmark og tilbake til Norge og høye fjelltopper. Nesten som en liten reise gjennom livet hans, og dette er åpenbart en som er veldig glad i naturen.

Det er alltid kjekt å se litt mer av det klubbmedlemmene våre holder på med, og ikke minst hvor mye forskjellig de gjør. To dyktige karer denne gangen også. Takk til dere to :)

Etter pausen tok John over med en intro til vårens tema som er portrett. At John er en kunnskapsrik mann/fotograf, det vet vi alle, og det ble både historie, teori, eksempler og tips. Et veldig godt utgangspunkt for å jobbe videre med portrettsjangeren.

Neste klubbmøte er torsdag 25. februar, og da er det Cathrin, Astrid og Liv Inger som skal vise oss litt av sin fotoverden, blant annet under vann… Arnold tar temaet portrett videre, nå med redigering. Vel møtt :)

Tekst: Monica Elise Vestre

 

15. februar er frist for innbetaling av medlemskontingent for 2016. Alle medlemmer fekk faktura sendt på epost 1. februar.

Mandag kveld 01.02.2016 vart faktura for medlemskontingent sendt til 83 medlemmer, slik vi varsla på Facebook 27.01. Betalingsfristen er sett til 15.02.

Dersom du ikkje har fått den omtalte eposten med faktura vedlagt, må du sjekke søppelpostboksen din, eventuelt ta kontakt med Dagfinn Lillebø, som er økonomiansvarlig no.

Det blir eit kjekt år i fotoklubben - mange spennande aktivitetar er planlagde, så her gjeld det å henge med.

Roy Mangersnes i arbeidsantrekk

Roy Mangersnes på fototreff i Norsk Selskap for Fotografi 2015. Foto: Arnold Hoddevik

Isbjørn. Foto: Roy Mangersnes

Lørdag 5. mars har du en enestående sjanse til å bli med på en fantastisk inspirasjonsdag med Roy Mangersnes i Skodje.

Skodje fotoklubb har vært så heldige å få tak i Roy Mangersnes, som vil fortelle om sine ekspedisjoner, forberedelser, fantastisk unike naturopplevelser og vise unike bilder - en opplevelse du MÅ få med deg.

Om Roy Mangersnes
Roy Mangersnes er utdannet adferdsøkolog og profesjonell naturfotograf, bosatt i Sandnes i Rogaland. Roy er Nikon ambassadør, og regnes blant de mest innflytelsesrike naturfotografene i Norge i dag.

Han har tidligere vært leder i de to store foreningene for naturfotografer i Norge, BioFoto og Norske Naturfotografer. Han har også gitt ut flere bøker og blitt premiert i flere store internasjonale konkurranser, inkludert BBC Wildlife Photographer of the Year (UK) 2010 og i 2011, samt Årets Europeiske Naturfotograf –GDT (Tyskland) 2010 og 2009, og i Nature Best (USA) i 2012. Roy har hele verden som sitt arbeidsfelt, og bilder blir publisert i tidsskrifter og bøker i inn- og utland. Han er i tillegg en glimrende foredragsholder, som har forelest i hele Norge og på flere større internasjonale fotofestivaler.

 

I tillegg til å være fotograf, er Roy også partner og profesjonell fotoguide i WildPhoto Travel. Her er han ansvarlig for å lede fotoekspedisjoner og –safarier til spennende destinasjoner fra Arktis i nord til Antarktis i sør, med besøk til Afrika og Galapagos også på programmet. Selskapet har sitt kontor på Svalbard, der WildPhoto også har etablert verdens nordligste fotogalleri.

Nettsider:
Roy Mangersnes.com
Facebook.com/pages/WildPhoto/
Instagram.com/roymangersnes/
WildPhoto Travel

Dette sier Roy om sin filosofi:
For meg handler fotografering om mye mer enn å glede seg selv. At man selv er fornøyd med et bilde er selvsagt viktig, men ofte knytter det seg en opplevelse bak bildene, som forsterker det inntrykket fotografen sitter igjen med. Det som skiller et godt bilde fra et mindre godt bilde, er om denne opplevelsen blir formildet til en betrakter. I så tilfelle har man tatt et godt bilde, og kan klappe seg på skulderen. Et bra bilde må ha et budskap og/eller vekke en reaksjon hos betrakteren. Om man i tillegg har tatt et bilde som blir husket, da har man virkelig tatt et godt bilde. Jeg er veldig opptatt av innhold og budskap i bildene mine, og ser på kamera som et svært kraftfullt våpen om det brukes riktig. Et bilde kan si mer enn tusen ord.

Slik skaffer du billett til arrangementet
Vi anbefaler at du kjøper billetten på forhånd og tar med kvittering, men
du kan også kjøpe billett ved inngangen.
Det er unummererte plasser.

Arrangementet er gjennomført

 

Tekst: Arnold Hoddevik

Torsdag kveld (26.11.) var planen å ta kamerautstyr med på tur til "reset" mellom Vatne og Fiksdal.

Værgudene hadde andre planer for denne kvelden, da det både blåste og pøsregna. Så å prøve seg på litt nattfotografering etter inspirasjon av Magnar Fjørtoft denne kvelden gikk altså ikke.

Vi som trosset vær og vind søkte ly på Gomerhuset og koste oss med kaffe og og noget attåt, samtidig som de frammøtte fikk vist teknikker på fotografering og andre bryna seg på Photoshop.? Så slik endte årets siste utflukt arrangert av aktivitetsgruppa, og vi kommer sterkere tilbake med flere spennende ting på kalenderen til neste år!

Tekst: Thomas Moltumyr

Noen av medaljebildene/HM til Cathrin.

Sølvbildet til Per.

Sølvbildet til Sverre.


Bronsebildet til John.

Resultatene fra 1. runde i NM i foto ble offentliggjort for litt siden, og Skodje Fotoklubb ligger foreløpig på en imponerende 2. plass, bare 1 poeng bak de to klubbene som deler 1. plassen :)

2. runde er til våren, og det ligger an til en spennende sluttspurt… Kanskje klatrer vi helt til topps? Ambisjoner er i alle fall lov å ha... ;)

NM i foto består av to deler. I den ene delen konkurrerer medlemmene individuelt, og kjemper da om tittelen Norgesmester i Foto. I den andre delen velger klubbene 20 av de bildene medlemmene har sendt inn i den individuelle delen. Disse 20 bildene representerer så klubben sin i klubb NM. Det er der vi nå ligger på en foreløpig 2. plass.

 

Medlemmene våre gjør det imidlertid også ekstremt bra i den individuelle delen, og et av våre nyeste medlemmer, Cathrin Flate Reiten, ligger nå på en flott 2. plass sammenlagt. Blir hun Norgesmester til våren mon tro? ;)

 

Det ble i det hele mange gode plasseringer på medlemmene våre. Her er en liten oppsummering.

Kreativ klasse: Bronse og Hederlig omtale til John Colbensen. To bronse og en Hederlig omtale til Cathrin Flate Reiten. Hederlig omtale til Malvin Jan Dyb.

Fargepapir: Sølv til Sverre Olav Sæbjørnsen. Hederlig omtale til Jon Sviggum.

Projeksjon farger: Sølv til Cathrin Flate Reiten. To Hederlig omtale til Per Helge Giskeødegård.

Projeksjon monokrom: Sølv til Per Helge Giskeødegård.

I tillegg til disse fikk også Kenneth Enstad, Marit Lystad Johansen, Ingeborg Nilsen Lystad, Arnold Hoddevik, Dagfinn Lillebø, Henning Frode Dispen, Fredrik Lübbe og Monica Elise Vestre flere antatte bilder.

Klubben gratulerer alle med flotte resultater. Spesielt gøy å se at flere av dere som deltok i NM for aller første gang gjorde det så bra. Alt i alt, så er dette en prestasjon vi kan være kjempestolte av, både klubben og enkeltmedlemmene. Vi krysser fingrene for vårens runde ;)

Tekst: Monica Elise Vestre

Foto: Arnold Hoddevik

Foto: Arnold Hoddevik

Foto: John Colbensen

Oktobermøtet ble to møter…en kveld med diverse info om smått og stort som skjer og skal skje i klubben, og så hovedkvelden uka etterpå med Magnar Fjørtoft og astrofoto.

Astrofoto er et tema som fenger mange av oss, og Magnar viste at man slett ikke trenger så veldig avansert utstyr for å kunne ta slike bilder…selv om det nok er en fordel...

Her er en liten oppsummering med tips fra kvelden:

Bruk alltid stativ på nattfotografering.

Nordlys: Ta separate bilder av landskap og nordlys. Dette gir renere og klarere bilder som blir mer realistiske. Bruk lav ISO, sjelden over 800, og ikke helt åpen blender, for da vil lyset spre seg.

Jordrotasjonen kan bli en fiende ved lange eksponeringer…stjernene blir streker, eller såkalte stjernespor, men det kan også være en flott effekt. Bruk lav iso og lang eksponeringstid.

Månelys er reflektert sollys, og de forskjellige fasene kan være spennende å fange på minnebrikka. Et tips fra Magnar er å bruke blender 5,6, ISO 100-200, lang lukkertid, en halvtime eller mer. Du kan også eksponere kortere og heller sette sammen flere bilder. Bilder av månen og Saturn, som sjelden vises sammen, kan gjøres på dagtid. Eksponering på dagtid har så små kontraster, at du kan få det til med en eksponering.

Bilder av planeter er vanskeligere. Der må man sette sammen mange bilder for å få de skarpe. Det er en fordel å ha et stort speilteleskop. NB: Ikke se i teleskopet hvis sola er i bildet…det kan skade synet. Med teleskop kan man se langt ut i verdensrommet.

Man trenger imidlertid ikke nødvendigvis et speilteleskop. Man kommer langt med en følgeplattform, f.eks. fra Manfrotto. Med en følgeplattform kan man eksponere i inntil fem minutter uten fokusfeil. Har man også en elektronisk søker til, så blir det lett å fokusere rett. Bruk gjerne motorsykkelbatteri til følgeplattform. Kometer, knapt synlige for øynene, kan fanges på bilder, og du kan få fantastiske bilder med bl.a. gasskyer og haler.

Med lav ISO får du bedre frem fargene på stjernene og gassene rundt. Fargene på mange av stjernene er imidlertid nær det infrarøde, noe digitale kamera er lite følsomme for. Spesialkamera kan dermed være å foretrekke.

Turbulens i lufta er et stort problem, fordi det fortegner stjerner og planeter. Hos oss er det mer av dette enn i land lenger sør, f.eks. Frankrike.

Etterbehandling: Når du setter sammen flere bilder jevner du ut støy. For å unngå stjernespor kan man benytte eksponeringer på inntil 8 sek., og så legge på landskapet i etterbehandlingen. Highpass filter/maske kan gjøre konturene av månen tydeligere.

Legger du sammen bilder og adderer bildedata, får du en eksponering som tilsvarer den totale eksponeringstiden av alle opptakene.

Dark (mørk eksponering, svart) grunneksponering med hetta på, flat field (hvitt ark) og Light exposure vanlige eksponeringer: CCD er å foretrekke til astrofoto, pga følsomhet, men det gir ulemper pga. støy. Dette kan motvirkes ved å bruke "dark frame".

Program for å legge sammen bilder: Stack Maxlm DL. Registar m. fl. PS: File > Scripts > Statistics. Median og Mean.

Gjøre stjerner mindre. PS: Filter > Other > Minimum. Velg deretter lav verdi, (filter, highpass). Man kan bruke Fade filter for å redusere effekt av nylig brukte effekter, f.eks. av oppskarping.

Baderfilter - tynn hud til (N.J Opsal i Skien) å ha foran objektivet mot sola/månen.

Det ble en kveld med mange gode tips og mange flotte bilder. Fascinasjonen var stor, og det blir nok flere klubbmedlemmer som prøver seg på astrofoto etterhvert :)

Tekst: Arnold Hoddevik/Monica Elise Vestre

Foto: Arnold Hoddevik/John Colbensen

Thomas, Jon, og Kjersti gjer seg klar.

Kjersti og Paul på byrampen.

Kjersti i trappa.

Tirsdag kveld hadde vi ein flott tur opp og ned trappene til Fjellstua i Ålesund, der vi dreiv med nattfoto (kveldsfoto).

Det vart fem stykker som kunne stille, men her var det kvalitet framfor kvantitet. Alle godt påkledd etter råd frå Liv Inger. Vi tok bilder..diskuterte..og hadde det fole kjekt.. Konklusjon må bli at man treng ikkje være mange for å ha det kjekt.

Tekst og foto: Liv Inger Natvik

Natt ved Atlanterhavsveien. Foto: John Colbensen

Natt på Reset. Foto: John Colbensen

Natt ved Bjorli. Foto: John Colbensen

Denne høsten har vi for første gang et tema som kommer til å gå igjen på alle klubbmøtene, og dette temaet er nattfoto.

Septembermøtet ble derfor innledet med et foredrag med John: Teori, nyttige tips og nydelige bilder. Mulighetene er mange etter mørkets frembrudd, og dette er noe vi anbefaler alle å prøve. Ikke slutt fotograferingen fordi om mørket siger på...

Resten av kvelden var det fotokafé med spørsmål og svar fra klubbmedlemmene. Arnold viste dessuten noen nattlysbilder han hadde fått tilsendt fra en bekjent.

Temaet kommer altså til å gå igjen i høst, og neste gang er det astrofoto med Magnar Fjørtoft som står på programmet.

Mye godt å bite i var det også på klubbmøtet. Takk til dere som hadde med mat og kaffe :)

Tekst: Monica Elise Vestre

Foto: Marit Lystad Johansen

Foto: Bjarne Skogvik

Foto: Fredrik Lübbe

Første møtet etter ferien var viet tre av klubbens dyktige medlemmer; Marit, Bjarne og Fredrik.

Tre veldig forskjellige fotografer, dyktige på hver sine felt: Marit viste dramatiske naturbilder, portrett og konsertbilder med egen musikk til. En dame med mange talenter... Bjarne fortalte om spennende steder for fotografering i Romsdalen. Mye flott natur, og han kom med flere steder som var ukjente for mange av oss. Fredrik er spesielt dyktig på fashion og barneportrett, noe vi fikk se flere eksempel på. Han har også en stor lidenskap for bryllupsfoto, og fortalte litt om hvordan han tenker når han fotograferer.

Etter pausen informerte Monica om høstens konkurranser, bl.a. klubbkonkurransen, VM og NM.

Det ble i det hele en fin og inspirerende kveld. Tusen takk til dere som bidro.

Tekst: Monica Elise Vestre