Foto: Arnold Hoddevik

Foto: Arnold Hoddevik

Foto: John Colbensen

Oktobermøtet ble to møter…en kveld med diverse info om smått og stort som skjer og skal skje i klubben, og så hovedkvelden uka etterpå med Magnar Fjørtoft og astrofoto.

Astrofoto er et tema som fenger mange av oss, og Magnar viste at man slett ikke trenger så veldig avansert utstyr for å kunne ta slike bilder…selv om det nok er en fordel...

Her er en liten oppsummering med tips fra kvelden:

Bruk alltid stativ på nattfotografering.

Nordlys: Ta separate bilder av landskap og nordlys. Dette gir renere og klarere bilder som blir mer realistiske. Bruk lav ISO, sjelden over 800, og ikke helt åpen blender, for da vil lyset spre seg.

Jordrotasjonen kan bli en fiende ved lange eksponeringer…stjernene blir streker, eller såkalte stjernespor, men det kan også være en flott effekt. Bruk lav iso og lang eksponeringstid.

Månelys er reflektert sollys, og de forskjellige fasene kan være spennende å fange på minnebrikka. Et tips fra Magnar er å bruke blender 5,6, ISO 100-200, lang lukkertid, en halvtime eller mer. Du kan også eksponere kortere og heller sette sammen flere bilder. Bilder av månen og Saturn, som sjelden vises sammen, kan gjøres på dagtid. Eksponering på dagtid har så små kontraster, at du kan få det til med en eksponering.

Bilder av planeter er vanskeligere. Der må man sette sammen mange bilder for å få de skarpe. Det er en fordel å ha et stort speilteleskop. NB: Ikke se i teleskopet hvis sola er i bildet…det kan skade synet. Med teleskop kan man se langt ut i verdensrommet.

Man trenger imidlertid ikke nødvendigvis et speilteleskop. Man kommer langt med en følgeplattform, f.eks. fra Manfrotto. Med en følgeplattform kan man eksponere i inntil fem minutter uten fokusfeil. Har man også en elektronisk søker til, så blir det lett å fokusere rett. Bruk gjerne motorsykkelbatteri til følgeplattform. Kometer, knapt synlige for øynene, kan fanges på bilder, og du kan få fantastiske bilder med bl.a. gasskyer og haler.

Med lav ISO får du bedre frem fargene på stjernene og gassene rundt. Fargene på mange av stjernene er imidlertid nær det infrarøde, noe digitale kamera er lite følsomme for. Spesialkamera kan dermed være å foretrekke.

Turbulens i lufta er et stort problem, fordi det fortegner stjerner og planeter. Hos oss er det mer av dette enn i land lenger sør, f.eks. Frankrike.

Etterbehandling: Når du setter sammen flere bilder jevner du ut støy. For å unngå stjernespor kan man benytte eksponeringer på inntil 8 sek., og så legge på landskapet i etterbehandlingen. Highpass filter/maske kan gjøre konturene av månen tydeligere.

Legger du sammen bilder og adderer bildedata, får du en eksponering som tilsvarer den totale eksponeringstiden av alle opptakene.

Dark (mørk eksponering, svart) grunneksponering med hetta på, flat field (hvitt ark) og Light exposure vanlige eksponeringer: CCD er å foretrekke til astrofoto, pga følsomhet, men det gir ulemper pga. støy. Dette kan motvirkes ved å bruke "dark frame".

Program for å legge sammen bilder: Stack Maxlm DL. Registar m. fl. PS: File > Scripts > Statistics. Median og Mean.

Gjøre stjerner mindre. PS: Filter > Other > Minimum. Velg deretter lav verdi, (filter, highpass). Man kan bruke Fade filter for å redusere effekt av nylig brukte effekter, f.eks. av oppskarping.

Baderfilter - tynn hud til (N.J Opsal i Skien) å ha foran objektivet mot sola/månen.

Det ble en kveld med mange gode tips og mange flotte bilder. Fascinasjonen var stor, og det blir nok flere klubbmedlemmer som prøver seg på astrofoto etterhvert :)

Tekst: Arnold Hoddevik/Monica Elise Vestre

Foto: Arnold Hoddevik/John Colbensen

Thomas, Jon, og Kjersti gjer seg klar.

Kjersti og Paul på byrampen.

Kjersti i trappa.

Tirsdag kveld hadde vi ein flott tur opp og ned trappene til Fjellstua i Ålesund, der vi dreiv med nattfoto (kveldsfoto).

Det vart fem stykker som kunne stille, men her var det kvalitet framfor kvantitet. Alle godt påkledd etter råd frå Liv Inger. Vi tok bilder..diskuterte..og hadde det fole kjekt.. Konklusjon må bli at man treng ikkje være mange for å ha det kjekt.

Tekst og foto: Liv Inger Natvik

Natt ved Atlanterhavsveien. Foto: John Colbensen

Natt på Reset. Foto: John Colbensen

Natt ved Bjorli. Foto: John Colbensen

Denne høsten har vi for første gang et tema som kommer til å gå igjen på alle klubbmøtene, og dette temaet er nattfoto.

Septembermøtet ble derfor innledet med et foredrag med John: Teori, nyttige tips og nydelige bilder. Mulighetene er mange etter mørkets frembrudd, og dette er noe vi anbefaler alle å prøve. Ikke slutt fotograferingen fordi om mørket siger på...

Resten av kvelden var det fotokafé med spørsmål og svar fra klubbmedlemmene. Arnold viste dessuten noen nattlysbilder han hadde fått tilsendt fra en bekjent.

Temaet kommer altså til å gå igjen i høst, og neste gang er det astrofoto med Magnar Fjørtoft som står på programmet.

Mye godt å bite i var det også på klubbmøtet. Takk til dere som hadde med mat og kaffe :)

Tekst: Monica Elise Vestre

Foto: Marit Lystad Johansen

Foto: Bjarne Skogvik

Foto: Fredrik Lübbe

Første møtet etter ferien var viet tre av klubbens dyktige medlemmer; Marit, Bjarne og Fredrik.

Tre veldig forskjellige fotografer, dyktige på hver sine felt: Marit viste dramatiske naturbilder, portrett og konsertbilder med egen musikk til. En dame med mange talenter... Bjarne fortalte om spennende steder for fotografering i Romsdalen. Mye flott natur, og han kom med flere steder som var ukjente for mange av oss. Fredrik er spesielt dyktig på fashion og barneportrett, noe vi fikk se flere eksempel på. Han har også en stor lidenskap for bryllupsfoto, og fortalte litt om hvordan han tenker når han fotograferer.

Etter pausen informerte Monica om høstens konkurranser, bl.a. klubbkonkurransen, VM og NM.

Det ble i det hele en fin og inspirerende kveld. Tusen takk til dere som bidro.

Tekst: Monica Elise Vestre

 

Foto: Kenneth Enstad

Foto: Kenneth Enstad

Førstkommende lørdag klokka 14.00 åpner Kenneth utstilling på Peer Gynt galleriet på Hellesylt.

Der stiller han ut ca. 30 aluprint med motiv fra ramsalt sjø til råflotte Sunnmørsfjell, de fleste er fjellmotiv fra Hjørundfjorden. Under åpninga blir det presentasjon av kunstner, underholdning og enkel "nippemat".

Bildene blir hengende utover sommeren, uvisst for hvor lenge. Det blir nok en flott utstilling i flotte lokaler...vel verdt et besøk :)

Tekst: Monica Elise Vestre

Foto: Liv Inger Natvik

Foto: Trine Dahl

Foto: Malvin Jan Dyb

Foto: Egil Ruud Olsen

Tirsdag 9 juni møttes en fin liten gjeng fra Skodje fotoklubb, på jakt etter de små motivene. Vi var 7 fra klubben og 2 gjester som la i vei innover skogen.

Været kunne vært bedre, men vi var i godt humør og etterhvert fant vi noe smått å ta bilder av. Det ble eksperimentert både med speil, lykter, blitser og forstørrelsesglass (sånne som skrus på objektiver som ikke er rene makroobjektiver).

Jeg tror alle fikk tatt mer enn 1 fint bilde, og humøret var på topp hele veien. Etter endt tur, kom regnet i det vi var på vei inn i bilene. En slik tur kan vi godt ta på sparket en gang til i sommer, følg med på e-post og Facebook- det blir på kort varsel !!

Liv Inger

2nd Lofoten Exhibition er nå åpen for innsending.

Se linken på sida foran her for regler og innsendig.

I år er det to åpne klasser, Color og Monochrome, i tillegg til en Landscape/Seascape. Prisen har gått litt ned: USD 30 for de to åpne klassene og USD 5 ekstra for Landscape/Seascape klassen.

Deltar du i denne konkurransen, så kommer det etterhvert også en flott bok i posten :)

Frist: 9. september 2015

Bodø Nasjonal 2015 er nå åpen for innsending.

Link for regler og innsending finner du på sida foran her.

I år er det to åpne klasser, farge og sort/hvitt, i tillegg til en gatefotoklasse.

Dette er en av få nasjonale konkurranser utenom NM, så her bør alle som ønsker å sanke nasjonale poeng også delta :)

Frist: 11. oktober 2015

Fredrik og John i ivrig passiar. Foto: Arnold

Godt med varme frå bålet. Foto: Arnold

Egil Ruud Olsen har trua med å klippe hår og skjegg, og har begynt å legge ut bilde. Bilda gler vi oss over, men hår og skjegg vil vi ha :). Foto: Arnold

Fredag 12. juni var det duka for sommaravslutning i Kassneset på Fylling. Ei hard kjerne ivrige medlemmer trossa det kalde og sure veret tidlegare på dagen, og fekk ein fin kveld under seglduken - med god mat på grillen.

Ut over kvelden kunne vi av og til høyre at det dryppa på seglduken, som var strekt over sitteplassen. I midten spraka det frå bålet, og rundt omkring gjekk praten livleg heile kvelden. Godt med varme klede gjorde dette til ei kosestund. Hemmelegheiter og planer for framtida vart drøfta i lag med mulegheiter for aktivitetar og fornying.

Grillkolet, som Monica hadde skaffa, varma godt på grillen. Den eine delikatessen etter den andre såg dagens lys, alt frå pølse til indrefilet.

Marit og Ingeborg fekk sine plakettar og diplomar frå NM i foto og film, sidan dei ikkje var på medlemsmøtet, der dette var delt ut.

Tekst: Arnold Hoddevik

En interessert forsamling lytter og ser. Foto: Arnold Hoddevik

Plattformen er borte, og John forklarer. Foto: Arnold Hoddevik

Det var stinn brakke i bildefagsrommet på Gomerhuset, då klubben inviterte til fotokafé torsdag 28. mai 2015. Skarpskodde eksperter var klare til å bistå, men møtet bød også på en overraskelse...

Alle hadde med datamaskin, og satt i små grupper og redigerte bilder. Skarpskodde eksperter var klare til å bistå med hjelp til vanskelige oppgaver og svar på det mest umulige spørsmål.

Konsentrasjonen og iveren etter å drøfte med sidemannen og prøve ut nye forslag var stor. Diskusjonene rundt bordene var ivrig, og kreative ideer ble utvekslet. Problemer ble løst på stedet, enten det var teknisk karakter eller det var knytet til redigering. Dette så virkelig ut som dette var et nyttig innslag.

Den store overraskelsen under møtet var en demonstrasjon av hvordan du kan få gjenstander eller personer til å sveve i bildet. Forsamlingen møttes utendørs, John rigget opp en enkel plattform, og Monica "svevde". Det ble tatt bilder med og uten Monica, og etterpå ble det vist hvordan bildene ble satt sammen til ett, med Monica svevende over amfiet ved Gomerhuset. Det ble også vist og diskutert forskjellige hensyn, som må legges vekt på ved slik redigering av bilder.

Du kan lese mer om Levitasjon hos Wikipedia, og det finnes en del annet stoff om temaet også.

En annen overraskelse var da Eddie fikk et gavekort for innsatsen han har lagt ned i å ta med flere grupper på ørnefotografering. Det kreves mye forarbeid og planlegging, for å få til vellykkede turer og bilder. Eddie ville ikke ha noe betalt for arbeid og utgifter, så de som hadde vært på tur med ham, hadde samlet sammen til et bra gavekort hos Stavanger foto. Eddie ble tydelig svært overrasket og glad for gaven.

Tekst: Arnold Hoddevik