Vellykket Regionalt Fototreff 24.-26. mai.

Spennende foredrag, byvandring og en tur til Runde med fugl til alle. Treffet ble suksess.

 

Turen til lundeura på Runde ble et høydepunkt.

 

Treffet ble arrangert i regi av NSFF, Skodje Fotoklubb og Ålesund Kameraklubb. De ca. 50 deltakerne kom fra hele 13 klubber, fra Evje i Sør til Bodø i Nord.

Ca. 50 fotoentusiater, klare til å gå opp til Lundeura.

 

Treffets base var Scandic Hotel Ålesund. Lørdag ettermiddag/kveld dro vi ut til Runde for middag, foredrag og en tur opp til Lundeura for å fotografere lundefugler.

Innledningen var imidlertid mer urban. Vi var så heldige å ha fått med oss streetfotografen Dag Spant, som holdt bildeforedrag både fredag kveld og lørdag morgen. Dags viktigste budskap til fotografer er dette:

-Lær deg å se, og fotografer det du ser, slik du ser det. La deg gjerne inspirere av andre fotografer, men du skal aldri bruke energi på å prøve å ta deres bilder selv. Og når du går ut: For å se, må du inn i den bobla som stenger ute oppmerksomheten på alle andre ting.

Teknisk gjør han det enkelt: ­ Jeg stiller inn på blender 2.8, og setter hjulet på A for amatør.

Som streetfotograf får Dag stadig spørsmål om hvordan han forholder seg til lover, regler og hensynet til andre mennesker. – Gi litt mer beng, sier Dag. Hittil er jeg blitt truet med juling tre ganger, men jeg har aldri fått det.

Så ble vi sendt på byen for å praktisere.

https://www.dagspant.no/

Dag Spants glitrende bilder og slentrende fortellerstil inspirerer og engasjerer.

 

Fra gate til natur

På Runde miljøsenter ble vi mottatt ev naturfotografen Geir Magne Sætre fra Gursken. Runde og ytre søre Sunnmøre for øvrig er hans nærområde. I et praktfullt bildeforedrag viste han fugler, dyr og natur som han finner innenfor 30-40 minutters reisetid hjemmefra.

Geir Magne har et nært forhold til fugle- og dyrelivet. - Hvert eneste individ har sin skjønnhet og sin personlighet. Av og til hører jeg f.eks. at hoggormer er gufne og skarver stygge. Jeg forstår det ikke!

Naturfotografen Geir Magne Sætre har Runde som hjemmearena. For ham har et hvert levende vesen en personlighet som han ønsker å formidle.

 

Etter foredrag og middag bega vi oss til fots opp i lundeura. Det var en stor opplevelse. Det fine var at alle, uansett utstyr, kunne få brukbare bilder av disse festlige fuglene når de hadde landet utenfor redehullene sine i ura. Verre var det å fotografere dem i flukt. De opererer i et voldsomt tempo, og skifter retning hele tiden.

http://www.naturmotiver.com/

På plass i Lundeura. Det var en stor overraskelse at de små lundefuglene kunne komme på et par meters avstand.

 

Imponerende macro

Søndagens fotoforedrag – Det lille universet -  ble holdt av John Colbensen i Skodje Fotoklubb. Igjen møtte vi en tilhenger av blender 2.8. ­ Jeg driver ikke artsfotografering, sier John. – Jeg bruker stemninger til å fortelle historier.

Det var en imponerende samling bilder. Men ikke skjønner jeg hvordan han håndterer håndholdt kamera, sprayflasker og lykter simultant. Det må ha noe å gjøre med beinhard treningsvilje.

https://www.johncolbensen.com/

John Colbensens foredrag "Det lille universet" var en imponerende reise under knehøyde.

 

Fototreff er inspirerende og sosialt

Neste fototreff går av stabelen på Hjerkinn 13-15. september. Denne skribenten er allerede påmeldt. Fordi er et fototreff en flott sosial happening, og fordi du får viktig inspirasjon i bøtter og spann – på tvers av temainteresser. https://www.facebook.com/Fotoogfilmfestival/

 

Klare til byvandring.

Selvfølgelig ble det en diskusjon om hvem som hadde den største.

 

Tekst og foto: Stein Lauritsen, Ålesund Kameraklubb

I helgen gikk det regionale film-og fototreffet Nordvest av stabelen. Arrangør var Ålesund Kameraklubb og Skodje Fotoklubb, i samarbeid med NSFF. Selv om vi savner de nasjonale treffene som var tidligere, så er de regionale fototreffene også en flott arena for å treffe likesinnede fotoentusiaster. Og folk kom langveisfra til vakre Sunnmøre, faktisk helt fra både Evje og Bodø. Programmet var variert og godt, og det hadde dessuten fokus på det sosiale, med tid til å kunne slå av en fotoprat og bli litt bedre kjent med hverandre mellom innslagene. 

Vi har fått tilsendt en utfyllende artikkel om treffet fra Stein Lauritsen i Ålesund Kameraklubb, så her kommer derfor bare litt flere bilder fra helgen. Artikkelen fra Stein legges ut i eget innlegg her på klubbsida, så pass på å få med deg den også :)

Dag Spant startet helgen med foredrag/workshop i gatefoto:

Lørdag ettermiddag gikk turen til Runde og foredrag med naturfotograf Geir Magne Sætre.

John avsluttet helgen med et imponerende og engasjerende foredrag/bildevisning om det lille universet (makro):

Arrangørkomiteen bestod av Leonard Løvoll, Henrik Wang og Elisabeth Fiksdal Tennøy fra Ålesund Kameraklubb, samt Thomas Moltumyr og Arnold Hoddevik fra Skodje Fotoklubb. En stor takk til disse for et meget vellykket arrangement. Alle så ut til å ha en kjekk helg :)

Foto: Arnold Hoddevik 

Foto av John: Cathrin Flate Reiten

 

Som den aller første i klubben, fikk vår eminente leder, John Colbensen, nylig hederstegnet AFIAP (Artist FIAP) fra Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP). Han er i eksklusivt selskap...bare 123 personer hadde pr. 01.01.19 fått denne utmerkelsen i Norge.

FIAP er en verdensomspennende organisasjon som fremmer fotografisk kunst i alle former. I dag består FIAP av 83 slike nasjonale selskap fordelt på fem kontinenter. Til sammen representerer disse ca. 1 million fotografer. Fotoklubber i ytterligere ca. 10 land har direkte medlemskap i FIAP. Organisasjonen arbeider på tvers av religiøse, politiske og ideologiske meninger, og som medlem av NSFF er vi også automatisk medlem av FIAP.

I FIAP sin beskrivelse av utmerkelsen står følgende om kriteriene for å oppnå den:

THE AFIAP DISTINCTION

The distinction "Artist FIAP" (AFIAP) is the first artistic distinction that can be obtained. It is awarded to photographic artists whose artistic qualities, technique and production of work have been acknowledged through the participation in international salons under FIAP Patronage.

The candidate for this distinction must:

a) Have taken part with success in international salons under FIAP Patronage for at least 1 year; i.e. his first FIAP-recognised acceptance must have occurred at least 1 year ago.

b) Have taken part with success in at least 15 international salons under FIAP Patronage in at least 8 different countries; a Circuit has to be considered as a single salon.

c) Have obtained at least 40 acceptances with at least 15 different works in international salons under FIAP Patronage.

d) 10% of the required acceptances in salons under FIAP Patronage have to be gained in “Print” salons.

Det har etterhvert blitt utmerkelser til flere i klubben, og nettopp John har vært en foregangsperson og inspirator for oss alle...hele 12 utmerkelser har det blitt til nå på han. Dyktig kar :) Vi gratulerer :)

 

Foto: Monica Elise Vestre

Rundt 20 stykker møtte opp denne klubbkvelden i april.

Kveldens tema var makrofoto/nærfoto og denne delen ble holdt av John Colbensen. Han tok for seg fotoutstyret som trengs for denne type foto, samt tilleggsutstyr som er kjekt å ha for å skape lys, evt ta vekk lys.

Makrokveld

Vi hadde også celebert besøk fra NSFF, der vår regionkontakt Leonard Løvoll overrakte diverse plaketter og hederstegn til flere av våre medlemmer. Disse 3 fikk utdelt Nasjonal gullplakett 100 poeng: Sheila Alnes, Peter Elias Hoddevik og Monica Elise Vestre.

Sverre Sebjørnsen og Peter Elias Hoddevik fikk utdelt Internasjonal bronseplakett 25 poeng. I tillegg fikk Peter Elias også Internasjonal sølvplakett 50 poeng.

Noen fikk også utdelt Hederstegn fra NSFF. Sheila Alnes, Peter Elias Hoddevik, Monica Elise Vestre og Sverre Sebjørnsen fikk utmerkelsen ANSFF (Artist Norsk Selskap For Fotografi). De har da oppnådd 200 poeng i nasjonale og internasjonale konkurranser. Diplom og bronsemerke ble utdelt.

Peter Elias tok med flere utmerkelser

Geir Jartveit, Sheila Alnes og Monica Elise Vestre fikk utdelt hederstegnet ENSFF (Eksellense Norsk Selskap For Fotografi). Denne utmerkelsen får du når du har sanket 1000 poeng i nasjonale og internasjonale konkurranser. Her er også kravet at du må ha 3 premierte bilder i NM og 3 premierte bilder internasjonalt med totalt 50 forskjellige bilder. Diplom og sølvmerke ble utdelt.

Monica fikk ENSFF

I pausen spiste vi oss stapp mett på bollefocaccia, som vår eminente baker, Ingebjørg, hadde laget.

Etter pause, ble det en kort oppsummering fra John rundt dette med makro/nærfoto. En lysbildefremvisning, ble det også tid til.

Ingebjørg informerte om klubbkonkurransen og vi fikk tatt et kvarter med bildekritikk.

Til slutt ble det prat rundt Fototreff og filmtreff Nordvest 2019, der Skodje Fotoklubb og Ålesund kameraklubb står sammen om arrangementet

Søndag 7. april  samlet vi oss for en liten macro-seanse.
Vi var 5 stk. som møtte opp denne formiddagen på jentekolonien.
Det ble lekt med lys, flammer, lekebiler, blomster og fjører med mer!

Bilder fra aktiviteten vil bli vist på klubbmøtet i begynnelsen av Juni.

Årstiden vi er inne i er også ett eldorado for macrofoto på insekter og blomster!
Så her er det bare å ta seg en tur ut, finn ett motiv og begynne å fotografere! ?


Thomas Moltumyr, aktivitetsansvarlig Skodje Fotoklubb 

Foto: Thomas Moltumyr

Red - Peter Elias 1.plass ungdom - vår 2019Mandag ble siste resultat av juryeringen fra vårrunden i NM offentliggjort, og vi sier oss vel fornøyde med å ligge på andre plass i første runde av klubb-NM! 

I tillegg til dette var det også mange gode enkeltprestasjoner, blant annet ble Peter Elias Hoddevik kåret til beste ungdomsfotograf i vårrunden.
Cathrin Flate Reiten ligger på 6.plass og Malvin Jan Dyb på 7. plass til å bli årets fotograf 2019. 

 

6 pallplasseringer, 11 hederlig omtale og 59 antatte totalt for hele klubben :) Alle premierte bilder vil bli vist på førstkommende klubbmøte, men ønsker du å se før kan du ta en titt på NSFF sine sider

 

 

1. plass til Peter Elias Hoddevik i kategorien "ungdom" 

1. plass til Malvin Jan Dyb i kategorien "monokrom" 

2. plass til Geir Jartveit i kategorien "natur" 

3. plass til Synnøve Tveten i kategorien "projeksjon farge" 

3. plass til Cathrin Flate Reiten i kategorien "projeksjon monokrom" 

3. plass til Malvin Jan Dyb i kategorien "papir kolleksjon" 

 

2 Hederlig omtale til Peter Elias Hoddevik i kategorien "ungdom" 

1 Hederlig omtale til Geir Jartveit i kategorien "natur" 

1 Hederlig omtale til Sheila Alnes i kategorien "kreativ" 

2 Hederlige omtale til Cathrin Flate Reiten i kategorien "fargepapir" 

1 Hederlig omtale til Ingebjørg Sporstøl i kategorien "fargepapir" 

1 Hederlig omtale til Sheila Alnes i kategorien "monokrom" 

1 Hederlig omtale til Sverre Olav Sebjørnsen i kategorien "monokrom" 

1 Hederlig omtale til Synnøve Tveten i kategorien "projeksjon monokrom" 

1 Hederlig omtale til Alfred Nilsen i kategorien "papir kolleksjon" 

 

13 antatte totalt i kategorien "krativ" 

6 antatte totalt i kategorien "natur" 

10 antatte totalt i kategorien "fargepapir" 

7 antatte totalt i kategorien "monokrom" 

9 antatte totalt i kategorien "projeksjon farge" 

14 antatte totalt i kategorien "projeksjon monokrom" 

God påske

https://youtu.be/np7GOpaiYm8

En 30 sekunders teaservideo med medlemmer av Skodje Fotoklubb der fotoglede står i fokus ;)

Da er det åpent for innlevering til vårrunden i årest klubbkonkurranse. Innlevering skjer på NSFF sine sider, og fristen er 15. mai. Det er gratis å delta i klubbkonkurransen, eneste betingelsen er at du har betalt medlemskontigent for 2019. 

Det er tre kategorier; fritt farge, fritt monokrom og tema: lang lukkertid. Du kan levere inntil 4 bilder i hver kategori. Tema for høstrunden er "50mm", og poeng fra de to rundene er med på å bestemme hvem som blir årets fotograf i klubben. 

Nytt for året er at vi har premieringer både i vår- og høst-ruden, og i vårruden vil alle 1.plassene premieres med: 

  • plakett
  • valgfritt print inntil str 50 X 75 cm levert av Jon Sviggum 
  • gavekort på bildeprodukter fra CEWE Japan Photo til en verdi av kr 800,- 

I tillegg vil alle som deltar i konkurransen være med i en trekning av kolonialkasse fra Kiwi Flisnes og en Orion bærbar bluetooth høytaler levert av Elkjøp Ålesund. 

 

Vi håper mange blir med! 

Hei alle sammen! 

Vi er så heldige at vi har fått ny avtale med Skodje kommune om levering av 100 bilder til bildebanken 2019. Vi får en god sum penger for dette til klubbkassa.

På websiden kan dere logge inn og da kommer det opp ei mappe som heter «bildebanken». Der kan dere se hvilke bilder som er lastet opp samt laste opp egne bilder. Bildene kan være fra hele Skodje kommune.

Bildene brukes på kommunens nettside samt div skriv i forbindelse med planlegging eller informasjon.

Alle som leverer 5 bilder eller mer er med i trekningen av to print i A3+.

Tema:

  • Alders- og sykehjem
  • Samfunn
  • Miljø
  • Trafikk (veger, gang- og sykkelveger, trafikksikkerhet)
  • Mennesker, unge og gamle
  • Skoler

 

Husk å spørre de dere tar bilde av ? Det kan være bilder av folk i aktiviteter og sosiale settinger, ulike arrangement i kommunen, konserter, 17.mai, illustrasjonsbilder, ulike miljø, osv ?

Har dere spørsmål så ta kontakt med meg.

 

Hilsen Synnøve Tveten