I løpet av helga 09.-10.03. 2019 kan du lære deg å få kontroll over Lightroom Classic CC/Lightroom 6. Etter dette kurset er du sjefen.

 

Lightroom Classic CC er det mest populære programmet for vurdering, organisering, redigering og presentasjon av bilder, både blant profesjonelle, entusiaster og hobbyfotografer. 

Lørdag og søndag 09. - 10.03. har du anledning til å bli grundig kjent med programmet.

Du lærer å organisere bildesamlinga, slik at det er enkelt å finne igjen et enkelt bilde når du trenger det.

Du lærer å redigere, slik at du kan få det beste ut av RAW-filene dine

Du lærer også en rekke andre viktige oppgaver, f.eks. slike som sikrer bildene dine, slik at du unngår å miste dem, pluss mye mer. 

På arnoldfoto.no finner du all informasjon om kurset og på påmeldingskupong, https://www.arnoldfoto.no/section534143_366121.html 

Se også kalenderen på denne siden. Frist for bindende påmelding er 28.02.2019.

Kvelds- og nattehimmelen kan vere spennende og utfordrende å utforske med fotoapparatet. Du trenger ikke avansert utstyr, men stativ er oftest nødvendig. Du kan bruke vidvinkel eller teleobjektiv, alt etter hva du vil fotografere.

Digital Foto har en fin artikkel om det som skjer i vinter og resten av året, som du kan fange med ditt fotoapparat. Der er tips om både blodmåne, nordlys og forskjellige meteorregn med masse stjerneskudd. Les artikkelen på Digitalfoto.no, følg med på vermeldingene, og planlegg din neste kvelds- eller nattfototur. 

 

Stjernehimmelen er mangfoldig og spennende. Foto: Arnold Hoddevik

 

Skodje fotoklubb ønsker alle medlemmer og følgere riktig God Jul og et Godt Nytt År.

Det har vært et begivenhetsrikt år i klubben, med flere gode resultater i forskjellige konkurranser både innenlands og utenlands. Vi ser frem til et inspirerende og aktivt nytt år i 2019. Interessante planer blir drøftet, og vi tror det blir et godt år for fotoglede i 2019 også. 

foto: John Colbensen

Geir ledet allerede etter første runde med 22 poeng, og da poengene fra første runde ble lagt sammen med resultatene i andre runde, vant han med 47 poeng, 10 poeng foran nestemann på lista.

Geir Jartveit har også representert klubben godt i både nasjonale- og internasjonale konkurranser i år. I NM kom på 2. plass, og fikk tildelt Jan Baashus Jessen-plaketten for beste kreative bilde "The tooth of time".

I høstrunden fikk han flere antatte og Hedelige omtaler i alle kategoriene, samt 3. plass i både fritt farge og fritt monokrom

 

 

 The tooth of time - 3. plass monokrom. Foto: Geir Jartveit

Juryen sier:

Meget god skildring. Ivaretagelse av seg selv til tross for et tøft levd liv. Også her bruk av breddeformat for å skildre omgivelsene.

 

Exsplode - 3. plass farge

Juryen sier:

Fin komposisjon, ingen forstyrrende bakgrunn. Fin dybdeskarphet.

Geir Jartveit, selvportrett

Bruk lukkertid kreativt, for å skape ulike effekter i bildene dine. Dette bildet viser samme motiv - en bratt foss, tatt med lukkertid med tre forskjellige lukkertider, 1/25, 1/15 og 1/10 sekund. Opptakene er gjort i Geiranger, og med kameraet montert på stativ. Det er tydelig forskjell på hvordan vannet vises i bildene - mest struktur i bildet til venstre, minst til høyre.

Kameraet var innstilt på Manuell. Når du justerer lukkertiden, må du også justere blender eller ISO tilsvarende, for å få lik eksponering. I dette tilfellet har eksponering blitt delvis tilpasset i etterbehandling. 

John Colbensen, årets norgesmester i foto, innledet om bildekritikk. Foto: Arnold Hoddevik

Et av bildene som ble utsatt for kritiske blikk, sveisearbeid ved Molde havn. Foto: Arnold Hoddevik

Motiv fra Døråldalen i september 2018. Foto: Frank Hermann Wik

På oktobermøtet startet vi med nytt tema på medlemsmøtene – bildekritikk. John innledet til temaet med teori om hva som er bildekritikk, hva som ikke er det, hvordan gi konstruktiv kritikk og hvordan motta kritikk. I tillegg viste to fotografer sine bilder, og fortalte om bildene og sine interesser. Denne gangen var det Frank Hermann Wik og Rune Lade. Thomas ga også generell informasjon om kommende aktiviteter, og lovet å avsløre en stor overraskelse på neste møte. Her gjelder det å følge med.

 

Bildekritikk

Definisjon: «Kritikk betyr bedømmelse og vurdering av et arbeid eller en prestasjon av kunstnerisk, vitenskapelig eller annen art.»

 

Formålet med bildekritikk som tema er å øve medlemmene i å se, tolke og forstå bilder, og se hva som er bra og hva som er mindre bra i et bilde. Gjennom øvelse i bildekritikk kan vi alle bli bedre fotografer. Vi kan bli mer bevisste på hvorfor og hvordan vi tar bilder, og hvordan vi komponerer bildene våre.

Det er et privilegium å motta kritikk.. Husk at den som gir kritikk har tatt seg ekstra bryderi med å studere bildet ditt, tolke det og danne seg en oppfatning av bildet. Kritikeren ønsker å inspirere deg til videreutvikling, så lytt nøye – ta imot med åpent sinn. Det er kritikeren sin mening som blir formidlet. Det er ikke et fasitsvar, men en pekepinn du kan dra nytte av.

Det er også et privilegium å bli bedt om å gi kritikk. Den som ber om kritikk av et bilde, har tillit til deg. Du bør derfor legge arbeid i en god kritikk.

 

Medlemmene i klubben kan laste ned presentasjonen til temaet fra filer i klubbgruppa vår.

Etter teorien viste John flere innsendte bilder, og utfordret oss på å gi kritikk på bildene. Etter hvert ble det litt lettere for flere å uttale seg både positivt og negativt om bildene på veggen. Vi håper dette kan bli et godt og positivt innslag på klubbmøtene fremover.

Frank Hermann Wik

Frank fortalte at han har allsidige interesser, og har ikke funnet sin stil enda. Han er på vei. Der er utøvende håndballspiller i familien, og håndballkamper er populære. Han viste flere bilder fra håndballkamper, som viste gode actionbilder. Frank liker å prøve nye ting. Han ønsker å ta mer portrettbilder, men også fortsette å prøve ut forskjellig.

 

Frank var med på høstturen til Døråldalen, og likte landskapet der veldig godt. Han har derfor valgt å vise et bilde fra den turen.

Rune Lade

Rune ønsket oss velkommen til sin merkelige verden. Han likte også Døråldalen veldig godt, men er egentlig en «kystfotograf». Hans lidenskap er sjø og bølger. Han sier selv han ikke er så god på portrett, men liker ellers å ta bilder av levende vesener. «Hovedbabyen» er små, levende vesener, slike som vå går forbi hver dag uten å legge merke til.

 

Rune har to makrobjektiv. Det ene er ganske enkelt en gammel 50 mm med vendeadapter, og det andre en mer vanlig 105 mm f/2,8. På blitsen har han en hjemmelaget reflektor, som gir det lyset han ønsker.

Diverse

Tre fotografer utmerket seg i årets NM, Geir Jartveit, Peter Elias Hoddevik og John Colbensen.

 

Valgnemnda er satt i arbeid, for å forberede valget på kommende årsmøte, som blir i slutten av januar 2019.

Hold av lørdag 8. desember. Da blir det julebord på Jentekolonien.

På nestemøte kommer en stor overraskelse, så møt opp.

Tekst: Arnold Hoddevik, Foto: Arnold Hoddevik og Frank Hermann Wik

Fotoklubben har etablert konto på Instagram.

På Instagram vil vi dele bilder og historier om klubbens aktiviteter og medlemmer.

Det kan være fototurer/møter, nyheter om konkurranseresultater, andre aktuelle tema, osv.

Om du har en Instagram-konto, følg oss gjerne, og tag bildene dine med en @skodjefotoklubb eller en hasjtag #skodjefotoklubb.

Kontoen ble opprettet etter styremøte 16.10.2018.

Her kan du se bilder som er tagget med #skodjefotoklubb.

Gullvinner i NM 2018. I can see you. Foto: John Colbensen

Medlemmer i Skodje fotoklubb gjorde det godt i NM i 2018. John Colbensen ble Norgesmester, og ble intervjuet på God morgen i NRK Møre og Romsdal 17.10.

 

Fotoklubben har etablert konto på Instagram.

På Instagram vil vi dele bilder og historier om klubbens aktiviteter og medlemmer.

Det kan være fototurer/møter, nyheter om konkurranseresultater, andre aktuelle tema, osv.

Om du har en Instagram-konto, følg oss gjerne, og tag bildene dine med en @skodjefotoklubb eller en hasjtag #skodjefotoklubb.

Kontoen ble opprettet etter styremøte 16.10.2018.

Her kan du se bilder som er tagget med #skodjefotoklubb.

Tekst: Arnold Hoddevik

Faksimile fra nettside

CEWE Photo Award 2019 arrangerer stor konkurranse i samarbeid med SOS barnebyer.

Her har du en flott mulighet til å få vurdert bildene dine, støtte SOS barnebyer og vinne premier. Konkurransen pågår, og der er mange klasser å delta i. Det blir også kåret månedsvinnere, så send inn.

Konkurransens nettside