"Heland" Foto: Arnold Hoddevik

"Brannsprøya-fullt trykk" Foto: Arnold Hoddevik

Vi har flere medlemmer som har medlemsskap i to klubber. Deriblant Arnold som hevdet seg godt i høstkonkurransen som Ålesund Kameraklubb avholdt nå i høst. Resultatene ligger på bordet i en konkurranse der "Båter" var temaet.

I kategorien for Monokromt papir ble det en 4. plass for bildet "Brannsprøyta-fullt trykk". Og så i kategori Farge papir ble det en solid 2.plass for bildet "Heland", et skikkelig skutebilde. Sammenlagt i alle tre kategorier, Monokromt papir, Farge papir og Digitalt, så endte Arnold opp på en finfin 4. plass. Selv om det er "feil" klubb, så er det artig å se medlemmer av Skodje Fotoklubb hevde seg :)

Tekst: John Colbensen

Steinar Vikås på besøk tidlegare i haust. Foto: John Colbensen.

Workshop med Magnar Fjørtoft tidlegare i haust. Foto: John Colbensen

Sunnmørsposten presenterer i dag 1.12. intervju med John om fotoklubben i Skodje. Klubben har i dag 77 medlemmer, og er dermed størst i fylket - i lag med Kristiansund Kameraklubb. Dette er langt meir enn forventa då klubben vart starta.

Klubben blir i avisa beskreven som aktiv med mange forskjellige aktivitetar, som dreg medlemmer også frå nabokommunane. Medlemsmøte, fototurar, workshops og kurs i fotografering og Photoshop Elements er nemnt. Truleg ligg mykje av årsaka til den store tilstrøyminga av medlemmer i dette med aktivitetar i og rundt klubben.

John seier at han er sterkt misfornøgd med vinklinga artikkelen fekk, både fordi den fokuserte altfor mykje på han som person og fordi mangfoldet i medlemsaktivitetar ikkje på nokon måte kom fram. Journalisten har både feilsitert han og unnlate å nemne mange ting som John framheva i intervjuet.

Vinnerbildet fra Stein Magne Kjerstad
Tekst: Monica Vatnehol

Etter at vi gikk over til å ha klubbmøte bare en gang i måneden, så har oppmøtet bedret seg veldig, og det var mange som møtte opp denne første kvelden i desember også. Kvelden var viet medlemmene, og spørsmålene om bruken av klubbsida var mange. Arnold viste og forklarte, så forhåpentligvis er ting litt mer forståelig nå. Planen var å diskutere litt bilder fra medlemmene også, men så langt kom vi ikke...

I pausen ble det servert mandariner, pepperkaker og hjemmelagede bløtkaker. Tusen takk, Irene :)

Deretter fortsatte John med konkurransebildene. De tre første rundene har blitt bedømt av andre fotoklubber. Resultatene har vært omdiskuterte, fordi kriteriene som har blitt brukt virker ganske tilfeldige... Det ble derfor nesten enstemmig vedtatt at vi går tilbake til å bruke de tre fotovennene til John. Disse juryerte også noen av rundene i fjorårets konkurranse, og alle er meget kompatible fotografer. Dessuten bor de i utlandet, så ingen av dem kjenner noen av oss som er med i klubben.

Tema for tredje runde var flytende væske, og enkelte bilder skilte seg klart ut... Stein Magne Kjerstad vant med bildet "Ahhhh". Andreplassen gikk til Ann Helen Krogsæter for bildet "Cheerio Miss Sophie", og "Kvit" fra Oddbjørn Døving stakk av med tredjeplassen. Gratulerer til alle tre:) Resultatlista, sammenlagtlista og bildene finner dere i forumet og i bildegalleriet.

Da møtes vi igjen etter nyttår...God jul :)Foto: Kenneth Enstad
Tekst: Monica Vatnehol

Vi var seks medlemmer som møtte opp ved den gamle skolen på Skodje. Eieren av bygget hadde gitt oss tillatelse til å ta oss inn i bygget...naboene lurte imidlertid veldig på hva som skjedde der borte, for plutselig stod det en i trappa og spurte hva vi gjorde der... Det er godt at folk fortsatt bryr seg :)

Skolen er sterkt preget av forfall, og muligens også hærverk. Jeg ble fortalt at politiet har holdt øvelser der, noe som kan forklare en del av skadene... Et spennende miljø å fotografere i, og iveren var stor. Litt uvante motiv for enkelte, men det gikk fort noen timer her også :)

"Joachim in the fifties"

Vi gratulerer nok en gang John med flott resultat i en konkurranse:) Denne gangen gikk han helt til topps i Landskonkurransen som arrangeres av NSFF. Over 1900 bilder ble sendt inn fra 46 fotoklubber. Tema var fritt, og John vant kategorien Fargepapir med et spennende og annerledes portrett av sin eldste sønn, Joachim. I kommentaren skriver juryen dette: "Fantastisk lys som fremhever guttens ansikt. Komposisjonen gir dybde og fokuset går til guttens blikk. Masse detaljer i bildet og god fargebalanse. Alt fra hvit til sort."

Vi kan også gratulere Trond og Arnold med hvert sitt antatt bilde:) Trond i kategorien Monokrom kolleksjon med serien "Diabolo", og Arnold i kategorien Monokrom med portrettet "Eg har ein draum".

Landskonkurransen har to runder hvert år, og selv om Skodje Fotoklubb bare deltok i den siste runden (med kun tre medlemmer), så ble vi faktisk nr. 9 sammenlagt:) Neste år håper vi flere blir med...kanskje blir vi landets beste fotoklubb;)

 

Resultatene og bildene fra landskonkurransen finner du på NSFF.no

Foto: John Colbensen Tekst: Monica Vatnehol

Olav Hustad i framgrunnen,
Thomas Bickhardt med datter, Geir Jartveit m.fl.
Foto:Arnold Hoddevik


Hvor stor er denne lille båra?


Olav Hustad blir henta av helikopter fra
Norsk Luftambulanse


Surfebåre.

Alle foto:Arnold Hoddevik

17 deltagere fra klubben benket seg i galleriet BickBLIKK i Selje fredag kveld, 04.11., for å bli betre kjent med Thomas Bickhardt og lære om stormfoto. De fikk også grundig gjennomgang av forhold å ta hensyn til ved fotografering av storm og forholdsregler for å ta vare på utstyret. Thomas har bl.a. bodd ca 10 år på Kråkenes fyr og gitt ut bøkene Panorama Nordfjord og Storm ved Stad. Lørdag var satt av til praktisk øving og bruk av nyervervet kunnskap om å fotografere havet i opprør.

Stormen kan i seg selv ikke fotograferes, men påvirkningen på elementer i naturen kan fotograferes. Omkring Stad er det særlig havet som trekker til seg oppmerksomheten. Havet i opprør er et fasinerende syn, men svært farlig for den som våger seg for nær. Det er derfor avgjørende viktig å iaktta hvordan havet oppfører seg, før du går for nær. Noen har omkommet, fordi sikkerheten ikke har blitt tilstrekkelig ivaretatt. Andre har mistet utstyr eller skadet seg. Det er også viktig å beskytte fotoutstyret under slike ekspedisjoner. Salt trenger inn over alt, og kan lett ødelegge kostbart utstyr. Lørdag morgen gikk turen først til Ervik, der den nyervervede kunnskapen fra fredag kveld skulle settes ut i livet. Dessverre var været ikke veldig dårlig, så de store bølgene viste seg ikke, og en relativt grå himmel gjorde lyset ganske flatt. Dette la likevel ingen demper på innsatsen og kreativiteten. Det var utrolig hvor store de små bølgene så ut på kameraskjermene.

Etter en stund på sandstranden ved kapellet gikk turen til Hovden med sin mystiske tunnel fra krigen og en storslått utsikt over storhavet. Her hadde Tyskerne full kontroll over skipsfarten under krigen.

Turen tok dessverre en brå vending da en av deltakerne, Olav Sigmund Hustad gled på det våte underlaget i fjellsida på nordsida av Hovden. Det ble fort klart at det ene benet var brukket. Også her viste deltakerne handlekraft. Det ble ringt til lege, noen gikk til Ervik etter hjelp, og andre holdt Olav med selskap. Til slutt ble han hentet av helikopter. Dette var den beste løsningen i det bratte terrenget. Helikopteret tok ham til Førde, der beinet ble operert og gipset. Etter operasjonen ringte Olav fra sykehuset i Førde, og fortalte at han hadde det bra.

Resten av kursdeltagerne fortsatte til Hoddevik, der de møtte helt andre forhold. Her var det flat sandstrand, der bølgene skylte langt innover. Heller ikke her var det store bølger, men det ble likevel rikelig anledning til å øve på teknikker. Etter hvert som lyset ble svakere, ble utfordringene annerledes. Stativ og lange eksponeringstider ga helt andre typer bilder.

Til slutt samlet alle seg i galleriet BickBLIKK i Selje igjen, og gikk gjennom dagens blinkskudd.

Om kvelden lagde deltagerne Tacomiddag i en av leilighetene i Selje Apartment, og hadde en meget hyggelig kveld med masse fotoprat.

Søndag var det fritt fram for det frie initiativ. Noen dro hjem for å se cupfinale, andre drog til Ervik for å overvære finalene i NM i surfing, mens andre dro til Kråkenes og Kannesteinen eller andre spennende fotosteder i Nordfjord.

Hoddevika. Hva er bra med bildet og hva kan forbedres?

Tekst og foto: Monica Vatnehol

 

 

På medlemsmøtet 3. november tok John opp et tema som mange syns er vanskelig, nemlig bildekritikk. Hvordan gir vi bildekritikk, og ikke minst hvordan tar vi imot? Lærer vi oss det, så kan vi alle bli bedre fotografer.

John startet møtet med å vise noen bilder som har blitt hostoriske, bl.a. et bilde som vant Pulitzerprisen i 1994, et bilde om liv og død av Kevin Carter. Et enkelt bilde som forteller en veldig sterk historie... Fotografen fikk mye kritikk etterpå for å ha fotografert jenta i stedet for å hjelpe henne. Han tok sitt eget liv samme år...

 

Å gi bildekritikk vil si å gi tilbakemelding om hva som er bra og hva som kan gjøres bedre. Den som ber om kritikk er oftest lærevillig, og alle kan bli en kritiker. Alle kan gjøre seg opp en mening om et bilde. Den som gir kritikk må ikke være for tøff, men heller inspirere til videreutvikling, og gjerne presisere at det er egne meninger han kommer med. Den som får kritikk bør ha et åpent sinn og tenke at kritikeren faktisk har brukt tid på ditt bilde. Tenk gjerne over kritikken før du evt. svarer.

John er en dyktig foredragsholder, og vi fikk et lærerikt og inspirerende foredrag denne gangen også:) Nå er det opp til oss å bruke det vi lærte, slik at bildegalleriet blir flittigere brukt, både til å legge ut bilder og til å gi/få kritikk... Hele foredraget er lagt ut i forumet under medlemsmøte (bildekritikk PDF). Logg deg på, les, lær og bruk ;)

Etter pausen ble det gjennomgang av 2. runde i Årets Fotograf 2011. Tema var selvportrett, og det var stor variasjon i bidragene. Denne runden ble juryert av Molde Kameraklubb. Hilde Sørdal tok førsteplassen, Bjørn Tennø andre og Fredrik Lübbe tredje. Vi gratulerer :) Neste runde blir juryert av Smøla Kameraklubb. Tema da er flytende væske, og frist for innlevering er 16. november.

Surfing the waves. Foto: Arnold Hoddevik

Det er ikkje berre det at klubben vår skal på stormfotokurs med Thomas Bickhardt i Selje, Ervik og Hoddevik i helga. Det skal også vere NM i surfing samtidig.

Den som håpar på å få nokre fine surfebilde i løpet av besøket på Stadlandet, kan derfor sjå fram til å kanskje kunne møte nokre av dei flinkaste surfarane i landet. Det kan bli ein spennande del av Nordfjord-turen.

Turen startar fredag 4.11., og du kan lese meir om den i ein tidlegare artikkel i denne spalta.

Magnar Fjrøtoft i aksjon. Foto: John Colbensen


John Tusvik i aksjon ved hotellet. Foto: John Colbensen

Helga 21. - 23.10. var avsett til workshop med Magnar Fjørtoft, og ca 30 deltakarar frå klubben hadde meldt seg på til denne spesielle helga - tre dagar på rad med Magnar Fjørtoft. Fredag kveld vart brukt til gjennomgang av teori, størsteparten av laurdagen til praktisk øving i bruk av lærdomen, og søndag til gjennomgang av resultata til alle håpefulle fotografar.

Eit av hovedbudskapa til Magnar var at vi må arbeide meir med bildeinnhold, ikkje det datatekniske. Bildekommunikasjon er vanskelig! Korleis kan vi forholde oss til bildet, fremme vår eigen kreativitet og ta bilde ut frå oss sjølve, og ikkje for å tekkast andre?

Magnar gjekk gjennom mange forhold som kan påvirke kommunikasjon, slik som perspektiv og korleis dette virkar på ulike motiv, manipulasjon, bevegelsar, lang lukkartid og korleis det kan påvirke innholdet i bildet, studiofoto, osv. Magnar tok oss også med ein tur gjennom kunsthistoria og fotohistoria, og forklarte korleis maleriet har bidratt til innhold og komposisjon i fotografiet. Kunsthistoria gir oss innhold i bilda, mens fotoutdanninga er meir teknisk prega. Han meiner derfor at kunsten bidrar i stor grad til betre bildekommunikasjon. Den praktiske delen av kurset gjekk føre seg i Ørskog. Tanken var å øve på perspektiv, komposisjon og panorering. Brått dukka Ola Sønderland opp, og låste opp hotellet for oss, så då gjekk mykje av tida med inne i hotellet.

Mange sette stor pris på tilbakemeldingane som Magnar ga på bilda i løpet av søndagen. Han var nok ein snillare kritikar enn fleire i klubben, men dette ga også mulegheiter til å sjå bilda på nye måtar. Ei spennande, interessant og annleis helg vart dette.

Bilde henta frå invitasjonsbrosjyra

Hønefoss Kamera Klubb inviterer til nasjonal fotokonkurranse for digitale bilde for 21. gong. Fristen er 1. november.

Temaet er fritt, og kva fotograf kan levere inntil 4 bilde via epost. Det kostar 100 kroner å delta.

Du finn meir opplysningar om konkurransen i forumet vårt, dersom du klikkar her